Første islandske statsbesøk på 20 år

OSLO 20170321. Kong Harald og Islands president Guðni Th. Jóhannesson inspiserer garden under en offisiell velkomstseremoni på slottsplassen tirsdag. Det islandske presidentparet er på offisielt statsbesøk til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20170321. Kong Harald og Islands president Guðni Th. Jóhannesson inspiserer garden under en offisiell velkomstseremoni på slottsplassen tirsdag. Det islandske presidentparet er på offisielt statsbesøk til Norge. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første islandske statsbesøket på 20 år blir feiret med pomp, prakt og en rekke politiske og kulturelle arrangementer i både Oslo og Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islands president Guðni Th. Jóhannesson og hans kone Eliza Reid ble tirsdag morgen ønsket velkommen av kongen, dronningen og kronprinsesse Mette-Marit på Slottsplassen.

Det er det første islandske statsbesøket på 20 år i Norge. Forholdet mellom Norge og Island beskrives som svært godt, og det er ikke lett å finne et godt svar på hvorfor det har gått så lang tid siden forrige statsbesøk. Men dette besøket skal i hvert fall ikke gå upåaktet hen. Det er planlagt en lang rekke arrangementet både i Oslo og Bergen.

Etter den offisielle mottakelsen på Slottsplassen og kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning, går turen til Stortinget, der presidenten skal møte visepresident Marit Nybakk.

Tema for dette møtet er det bilaterale forholdet mellom Norge og Island. Forholdet har lange historiske tradisjoner, blant annet deler vi felles interesser i nordområdene, som fisk og miljøspørsmål. Andre temaer som skal diskuteres er EØS og Brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likestilling

Mens president Jóhannesson er i Stortinget, avlegger Eliza Reid Universitetet i Oslo et besøk, der også Dronning Sonja vil være til stede. På agendaen står blant annet likestillingsspørsmålet.

Reid vil holde et innlegg med følgende tittel: Jeg våger, jeg kan, jeg vil.

På kvinnedagen i år annonserte Islands likestillings- og sosialminister Thorsteinn Viglundsson at Island som første land i verden lovfester likelønn. Målet er å utjevne lønnsgapet mellom menn og kvinner innen fem år.

Tirsdagens program avsluttes selvsagt med gallamiddag på slottet.

Saga-gave

Under et kulturprogram i Nasjonalbiblioteket onsdag, vil den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thordarson, som et tegn på det gode forholdet mellom våre to land, overrekke kulturminister Linda Hofstad Helleland en kopi av Den islandske Saga, som utgjør fem bøker.

Senere onsdag vil statsminister Erna Solberg (H) ha samtaler med presidenten og hun inviterer også de islandske gjestene til lunsj.

Besøket går over tre dager, og torsdag tar de islandske gjestene turen til Bergen.