Frihandelsavtale EU-Ukraina:EU tjener stort på frihandelsavtale med Ukraina og presser fram råvareeksport

RÅVAREKOLONI: – EU er i ferd med å gjøre Ukraina til en råvarekoloni, sier økonomiprofessor Erik S. Reinert (innfelt), idet EU stiller ultimatum til Ukraina om å oppheve sitt forbud mot eksport av råtømmer.
RÅVAREKOLONI: – EU er i ferd med å gjøre Ukraina til en råvarekoloni, sier økonomiprofessor Erik S. Reinert (innfelt), idet EU stiller ultimatum til Ukraina om å oppheve sitt forbud mot eksport av råtømmer. Foto: Colourbox/Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I første år med Ukrainas EU-avtale er landets handelsbalanse mot EU forverret med 1,3 milliarder dollar, og EU presser landet til å oppheve sitt forbud mot å eksportere råtømmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ett år etter at Ukrainas assosieringsavtale og avtale om dyp og omfattende frihandel trådte i kraft, har Ukrainas eksport til EU økt med 3,7 prosent i løpet av 2016.

Det viser at avtalene er fordelaktige for Ukraina, skriver EUs delegasjon i Ukraina i en optimistisk melding.

Kilden er det statistiske sentralbyrået i det krigs- og kriserammede landet.

Det delegasjonen ikke oppgir, er hvordan handelsstrømmen har gått motsatt vei.

Nå opplyser EUs delegasjon til ABC Nyheter at EUs eksport til Ukraina økte tre ganger så mye som importen: Med hele 11,8 prosent.

EUs eksportører har dermed forverret Ukrainas handelsbalanse vis av vis Unionen med 1,33 milliarder dollar, tilsvarende 11,3 milliarder kroner på ett år med den gjensidige frihandelsavtalen.

I 2016 eksporterte EU for 17,1 milliarder dollar, og importerte for 13,5 milliarder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del av veksten EU har på sin eksport, er at Ukraina fra og med 2016 stoppet direkte import av gass fra Russland, men i stedet kjøpte fra EU, som selv er netto importører av gass. Verdien av import fra Russland sank dermed fra 7,5 til 5,1 milliarder dollar fra 2015 til 2016. Ukrainas eksport til Russland falt fra 4,8 til 3,6 milliarder.

Satte ultimatum om råtømmer

Parallelt med dette trenger Ukraina stadig flere kriselån. Men i lenger tid har EU nektet utbetaling av avtalte 600 millioner euro.

EU satte nemlig som betingelse for utbetaling, at Ukraina opphever sitt forbud mot eksport av råtømmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet har lenge strittet imot. Men nå har regjeringen endelig innstilt for parlamentet å føye seg.

EU-kommisjonen kunngjorde dermed 16. mars at Ukraina skal få dette lånet, og at den forutsetter at parlamentet følger regjeringens innstilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kommisjonen forventer at loven om forbud mot tømmereksport som er lagt fram for det ukrainske parlamentet, vil bli vedtatt uten forsinkelse.», heter det i meldingen.

Les også: FN: 1 million barn trenger hjelp i Ukraina

Råvarekoloni og lånestopp i IMF

– EU er i ferd med å gjøre Ukraina til en råvarekoloni, er kommentaren fra økonomiprofessor Erik S. Reinert ved Universitetet i Tallinn.

Han er også seniorrådgiver i tankesmien Res Publica, og har skrevet boka «How Rich Countries Got Rich … and Why Poor Countries Stay Poor» (Hvordan rike land ble rike ... og hvorfor fattige land forblir fattige).

Reinert mener det er gode grunn for Ukraina til ikke å eksportere tømmer som råvare.

– I stedet lagde de papir, møbler og annen videreforedling. En annen grunn var at mye tømmer kom fra ulovlig hogst, sier professoren.

På toppen av Ukrainas problemer har Det internasjonale pengefondet IMF utsatt utbetalingen av et lån på 17,5 milliarder dollar som skulle vært frigitt mandag. Grunnen er Kievs blokade av Øst-Ukraina, opplyser steigan.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IMFs retrett kom fort: IMF enige med Ukraina om foreløpig avtale

– Ideologi ligger bak i EU

Professor Erik S. Reinert er opptatt av industriens betydning for å skaffe land en bærekraftig økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina ble tidlig en industrinasjon, men det som nå skjer, er at industrien dør ut. Ikke bare på grunn av krigen, men krigen gjør det verre, sier Reinert, som nylig skrev om EUs forhold til Ukraina i en kronikk i Klassekampen.

– Det gir landet et stort handelsunderskudd, som blir dekket opp av lån fra IMF og EU. Dette blir en veldig ond og selvforsterkende sirkel, sier han til ABC Nyheter.

– Fjerner du industrisektoren, fjerner du samtidig landets evne til å sysselsette og brødfø sin egen befolkning. Da følger avfolking. Det burde være i EUs interesse å stoppe strømmen av folk fra Ukraina, sier Reinert.

– Hvorfor fører EU den politikken de gjør?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det er fordi avgjørelsene tas på et ideologisk grunnlag, og på et relativt lavt nivå. Jeg tror ikke EU kan være seg bevisst hva de driver med.

– Hva fører dette?

Det som er typisk for en koloni, er et de facto forbud mot å foredle råvarer. Det var en viktig grunn til at amerikanerne brøt med engelskmennene tilbake i 1776.

Det blir jo ikke forbudt å videreforedle i Ukraina?

– Nei. Men design og industri er mye mer utviklet i rike land. Da blir det naturlig at fattige land faller tilbake på råvarer og en form for koloniøkonomi, framholder Erik S. Reinert.

Les også: Thorvald Stoltenberg kritiserer sanksjonene mot Russland

Artikkelen er oppdatert med handelstall i forhold til Russland