Nordmenn raider svenske systembolag

Systembolagene i Strømstad selger overlegent mest sterkøl. Det er ikke bare norske rånere på tur som bidrar til de enorme salgstallene, men det «hjelper» nok.
Systembolagene i Strømstad selger overlegent mest sterkøl. Det er ikke bare norske rånere på tur som bidrar til de enorme salgstallene, men det «hjelper» nok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er de svenske polene langs norskegrensa som topper salgsstatistikken for sterkøl. I Strømstad selger en 55 ganger mer enn i Trelleborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske bryggeriforeningen la mandag fram sine salgstall.

Der fremkommer det at ni av ti kommuner med størst omsetning av sterkøl ligger nært norskegrensa. Den tiende er Haparanda, grensebyen til Finland.

– Ikke overraskende, sier Petter Nome, direktør i den norske Bryggeri- og drikkevareforeningen, til ABC Nyheter.

– Svenskehandelen med øl skyldes naturligvis at norske alkoholavgifter er mer enn dobbelt så høye som de svenske, og forskjellen blir større for hvert år, sier han.

55 ganger større

Salgstallene indikerer også hvor stor betydning norske kunder har for de enkelte utsalgsstedene. Kommunen hvor det selges mest sterkøl er Strømstad, like sør for grensa ved Svinesund og hvor båtene fra Sandefjord legger til.

Les også: Danskene røyker og drikker mest i Norden

Ni av de ti kommunene hvor det selges mest sterkøl i Sverige ligger langs grensa til Norge. Foto: Sveriges Bryggerier
Ni av de ti kommunene hvor det selges mest sterkøl i Sverige ligger langs grensa til Norge. Foto: Sveriges Bryggerier

Statistikken bygger på salgstallene fra de svenske Systembolagene (Vinmonopolet). Den viser at det i Strømstad selges hele 418,9 liter sterkøl pr innbygger, noe som viser at det selges nesten 5,5 millioner liter sterkøl i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Trelleborg kommune - helt sør i Sverige og med fergetrafikk til både Tyskland og Polen - selger man derimot bare 7,6 liter sterkøl pr innbygger, altså 215.000 liter i en kommune som er mer enn dobbelt så stor.

Gjennomsnittet på landsplan er 28,8 liter sterkøl pr innbygger. Tallene viser altså at norskehandelen trekker opp, mens svenskehandelen i Tyskland, Danmark og Polen trekker ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter smuglingen

Direktør Cecilia Giertta i Sveriges Bryggerier sier dette gjør det vanskelig å føre en alkoholpolitikk, fordi man må basere seg på anslag og ikke fakta. Hun påpeker også at tallene viser at det foregår en stor privat import av sterkøl, og at staten derfor taper store inntekter.

– Den mest effektive måten for å stanse smuglingen er å senke prisforskjellene, sier hun i en pressemelding.

Les også: Slik påvirker alkoholen kroppen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Petter Nome er inne på det samme når han kommenterer de svenske tallene som nå er lagt fram:

– Det har bare negative konsekvenser for Norge: Hamstring fører til at folk drikker mer, miljøutslippene øker og Norge taper arbeidsplasser og inntekter til staten.

– Et enda større problem er likevel østeuropeiske bander som driver organisert smugling i stor stil. Smuglingen har økt med over 1.000 - tusen - prosent de siste femten årene og tilsvarer et middels stort norsk bryggeri. Det er både skremmende og oppsiktsvekkende at politikerne lukker øynene, sier Nome.