IS tar på seg ansvaret for Berlin-angrepet

En lastebil ble i høy fart kjørt mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på et julemarked på Breitscheidsplatz i Berlin i 20-tiden mandag. Minst 12 personer ble drept. 48 mennesker er såret, flere av dem alvorlig.
En lastebil ble i høy fart kjørt mellom 50 og 80 meter inn i en folkemengde på et julemarked på Breitscheidsplatz i Berlin i 20-tiden mandag. Minst 12 personer ble drept. 48 mennesker er såret, flere av dem alvorlig. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for terrorangrepet mot et julemarked i Berlin, som kostet minst tolv mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som kapret en trailer for deretter å brase rett inn i menneskemengden på Breitscheidsplatz, var en IS-kriger, hevder ekstremistgruppas talerør Amaq.

Gjerningsmannen, som fortsatt er på frifot, blir ikke identifisert. Ifølge Amaq var angrepet svar på en oppfordring om å angripe innbyggere i de land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS.

Les også: Tolv drept da lastebil pløyde gjennom julemarked

Løslatt

Tusenvis av mennesker oppsøkte tirsdag kveld julemarkedet ved Breitscheidsplatz i Berlin, for å minnes de tolv menneske som ble drept i mandagens terrorangrep. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters
Tusenvis av mennesker oppsøkte tirsdag kveld julemarkedet ved Breitscheidsplatz i Berlin, for å minnes de tolv menneske som ble drept i mandagens terrorangrep. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Den pakistanske 23-åringen som ble pågrepet kort tid etter angrepet i Berlin, ble løslatt tirsdag og skal være utenfor mistanke.

Mannen nektet i avhør enhver befatning med angrepet, og verken øyenvitner eller tekniske undersøkelser knytter ham til lastebilen som ble benyttet.

Det betyr at den egentlige gjerningsmannen fortsatt er på frifot.

– Vi kan ha en farlig kriminell på frifot i området, sa Berlins politisjef Klaus Kandt tirsdag. Han varslet økt beredskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Angrep vekker politisk raseri i Berlin

Berlin-gjerningsmenn fortsatt på frifot

Terrorangrep

Tysk påtalemyndighet er ikke i tvil om at det var snakk om et terrorangrep og viser blant annet til at sjåføren av den polskregistrerte lastebilen ble funnet skutt og knivdrept inne i bilen.

Foruten de tolv som ble drept i aksjonen, ble 48 sendt til sykehus med skader. 24 av dem ble utskrevet fra sykehuset tirsdag.

Les også: Mer politi også i Norge etter angrepet i Berlin

Markeder stengt

Alle julemarkeder i Berlin var stengt tirsdag, men skal etter planen åpne igjen onsdag. Myndighetene sier de ikke vil la angrepet ødelegge julestemningen mer enn nødvendig.

Statsminister Angela Merkel besøkte tirsdag ettermiddag åstedet, der hun mintes ofrene med ett minutts stillhet og signerte kondolanseprotokollen som er lagt ut i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche like ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisjef Münch sa at sju av de drepte er identifisert hittil, og at seks er tyskere. Den sjuende er den polske føreren som trolig ble drept da lastebilen ble kapret.

IS tok også på seg ansvaret for en tilsvarende terroraksjon i Nice 14. juli, der 84 mennesker ble drept da en 31 år gammel marokkaner kjørte en lastebil inn på strandpromenaden.

Saken oppdateres