Obama: – 50 land har lovet å ta imot 360.000 flyktninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

50 land har lovet å ta imot 360.000 flyktninger i løpet av 2016, dobbelt så mange som i fjor, ifølge USAs president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han presenterte tallet under åpningen av et toppmøte om flyktninger i forbindelse med FNs hovedforsamling tirsdag. Den amerikanske presidenten roste Tyskland, Canada og flere andre land som har åpnet grensene sine for dem som flykter fra konflikter rundt om i verden.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon understreket imidlertid at behovet fortsatt er enormt.

– Nær 1,2 millioner av de mest sårbare flyktningene trenger bosetting. Likevel ble bare litt over 100.000 bosatt i litt over 20 land i fjor, sa generalsekretæren.

EU-president Donald Tusk understreket på sin side at tiden for ukontrollert immigrasjon er over. Han viste til situasjonen i 2015 da EU ikke klarte å effektivt kontrollere sine yttergrenser.

– Dette vil ikke gjenta seg. Målet vi jobber mot er at flyktninger skal få asyl i EU gjennom bosetting og ikke gi seg ut på en risikabel og tragisk reise organisert av menneskesmuglere, sa Tusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer penger til bosetting

Hensikten med Obamas flyktningtoppmøte er å skaffe mer penger til humanitære operasjoner og internasjonale organisasjoner, gi flere flyktninger mulighet til å bosette seg i et nytt land og å gi flyktninger bedre mulighet til å bli selvhjulpne og få utdanning og lovlig arbeid.

Møtet samler land som allerede har bidratt spesielt mye til å avhjelpe flyktningkrisen, eller som tar mer enn sin del av ansvaret, for eksempel ved å huse mange flyktninger. Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deltar. Andre land som deltar, er Jordan, Mexico, Tyskland, Canada, Etiopia og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rollemodellen Norge

Solberg har imidlertid ikke med seg løfter om mer hjelp til verdens flyktninger til møtet, men viser til hva Norge allerede har gjort.

– Det er et poeng å være rollemodeller, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at Norge er blant landene som gir mest for å hjelpe syriske flyktninger i nærområdene. Norge har også spilt en rolle i å samle inn penger til syriske flyktninger, gjennom en donorkonferanse landet organiserte sammen med Storbritannia i februar. Norge jobber nå med å få landene til å innfri løftene sine, ifølge statsministeren.

Dessuten blir 3.120 kvoteflyktninger hentet til Norge i år, i tillegg til at landet skal ta imot 750 asylsøkere gjennom EUs asylkvoteordning.

– Norge har hentet kvoteflyktninger i 25 år. Det er veldig få land som har gjort det på samme nivå som oss, sier Solberg.

Resultatløst møte

Obamas møte finner sted dagen etter et stort FN-toppmøte om flyktninger og migrasjon, et møte som endte uten at landene har forpliktet seg til en bedre byrdefordeling, slik FN har bedt om.

I forkant av møtene har imidlertid USA lovet å ta imot 110.000 flyktninger det neste året. I år kommer det 85.000.

Obama brukte også sin siste tale til FNs hovedforsamling tirsdag til å be verdens ledere gjøre livet bedre for verdens om lag 60 millioner flyktninger. Ikke siden andre verdenskrig har så mange vært på flukt. Opptil to tredeler er på flukt i eget land.