Tyrkisk politi med storaksjon mot over 40 bedrifter

Bildet av Tyrkias president pryder et flagg under en stor demonstrasjon til støtte for presidenten og regjeringspartiet AKP. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix
Bildet av Tyrkias president pryder et flagg under en stor demonstrasjon til støtte for presidenten og regjeringspartiet AKP. Foto: Osman Orsal / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk politi aksjonerte tirsdag mot 44 private bedrifter, pågrep ledere og ansatte, og sørget samme dag for å stanse en stor prokurdisk avis, Ozgur Gundem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiaksjonen var rettet mot bedrifter som anklages for å ha gitt penger til den USA-baserte muslimske predikanten Fethullah Gülen. En av de hardest rammede virksomhetene var Afken Holding, et 19 år gammelt teknologifirma, der styrelederen var blant 50 pågrepne.

I forbindelse med politiaksjonene mot bedriftene, er det utstedt arrestordre mot 120 personer.

Den prokurdiske avisa Ozgur Gundem anklages for å ha kommet med «terroristpropaganda». I et rettsmøte tirsdag ble avisen stemplet som et organ for Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som er forbudt i Tyrkia.

For få uker siden stengte tyrkiske myndigheter 130 aviser, TV-stasjoner og radiostasjoner i kjølvannet av kuppforsøket 15. juli.

Gülen anklages for å ha trukket i trådene da en del av det tyrkiske militæret, inkludert flyvåpenet, forsøket å ta makten i et kupp 15. juli. Kuppet ble slått ned i løpet av noen timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden er over 35.000 mennesker pågrepet. Rundt 24.000 sitter fortsatt fengslet.

Gülen, som lever i frivillig eksil i USA, avviser anklagene.

Mandag gikk politiet til aksjon mot fire domstoler i Istanbul. 136 personer ble pågrepet, alle personer som jobber i påtalemyndigheten eller på annen måte er tilknyttet domstolene, ifølge tyrkiske medier.

Aktuelt: Tyrkia én måned etter kuppforsøket: – Den største utrenskningen i moderne historie