Tidligere flyvåpensjef anklages for kuppforsøk

Akin Ozturk er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt. Arkivfoto: EPA / NTB scanpix.
Akin Ozturk er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt. Arkivfoto: EPA / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den antatte lederen for kuppforsøket i Tyrkia, tidligere sjef for det tyrkiske luftvåpenet, har tilstått å ha deltatt i kuppet, melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere sjefen for Tyrkias luftvåpen har tilstått deltakelse i kuppforsøket, melder offisielle tyrkiske medier. Myndighetene mener det var han som ledet det mislykkede kuppet.

Akin Ozturk er blant 103 generaler og admiraler som er blitt pågrepet så langt. Det er offentliggjort flere bilder av ham etter pågripelsen. De viser at han er forslått og har bandasje over øret.

Les også: Nye aksjoner mot mistenkte kuppmakere i Tyrkia

Myndighetene mener Ozturk var den innenlandske lederen av kuppforsøket, og at han ble bistått av Fethullah Gülen, en religiøs leder som bor i eksil i USA, og som regnes som president Recep Tayyip Erdogans erkefiende. Gülen, som tidligere var en av Erdogans allierte, avviser all innblanding.

Tusenvis pågrepet

Godt over 7.000 mennesker er så langt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket, ifølge statsminister Binali Yildirim. Blant dem er også general Mehmet Disli, som myndighetene mener sto bak bortføringen av generalstabssjef Hulusi Akar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men jakten på involverte fortsetter, og mandag ble det aksjonert både mot luftforsvarsskolen i Istanbul og militærbasen Incirli, som er blitt brukt av den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak.

Basen ble stengt som følge av fredagens kuppforsøk, ettersom det er mistanke om at den ble brukt til å fylle drivstoff på kampfly brukt i kuppforsøket. Søndag ble den imidlertid gjenåpnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Ny dramatisk video fra kuppforsøket: Helikopter skyter mot etterretningstjenesten i Ankara:


Dødsstraff?

Erdogan har tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Tyrkia etter kuppforsøket, men mandag advarte statsminister Yildirim mot en forhastet beslutning etter sterke reaksjoner fra flere vestlige land, blant annet Tyskland.

En talsmann for den tyske regjeringen sa mandag at gjeninnføring av dødsstraff vil betyr at Tyrkia ikke kan bli medlem av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi avviser kategorisk dødsstraff. Land som har dødsstraff kan ikke være medlemmer av EU, sier Steffen Seibert.

Dersom Tyrkia gjeninnfører dødsstraff, vil det både innebære slutten på forhandlingene om EU-medlemskap, og det vil også sette flyktningavtalen landet har inngått med EU i fare, sier han.

NATO fordømmer

Også NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordrer nå medlemslandet Tyrkia til å respektere rettsstatsprinsipper og demokratiske verdier i kjølvannet av kuppforsøket, slik en rekke vestlige politikere har gjort før ham.

Mandag snakket han med Erdogan på telefonen og «fordømte igjen kuppforsøket i Tyrkia».

I tillegg til de over 7.000 pågrepne, hvorav flesteparten er soldater, er nærmere 9.000 blitt avskjediget fra sine stillinger i innenriksdepartementet. De fleste er politifolk, men også 2.745 dommere, samt andre ansatte i maktapparatet, har fått sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 232 mennesker ble ifølge myndighetene drept under kuppforsøket. 24 av dem var mistenkt for å ha deltatt i kuppet, mens de øvrige var sivile, politifolk og soldater, viser nye nedjusterte tall som ble lagt fram mandag ettermiddag.

Videre er 1.541 mennesker såret, blant dem 50 som deltok i kuppet, opplyser Yildirim.