FN-rapport: Eritreas ledere bør stilles for retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drap, voldtekter og slaveri er blant de omfattende forbrytelsene mot menneskeheten begått av regimet i Eritrea, ifølge en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eritreiske ledere har gjort seg skyldige i systematiske forbrytelser mot menneskeheten siden 1991, og de bør stilles til ansvar i en internasjonal domstol, framholder FNs granskingsutvalg for menneskerettigheter (COI).

– De som har begått disse forbrytelsene, må stilles for retten, og ofrene må komme til orde. Verdenssamfunnet må nå iverksette tiltak, blant annet ved å bruke Den internasjonale straffedomstolen (ICC), nasjonale domstoler og andre tilgjengelige mekanismer for å sikre at det blir krevd ansvar for de grusomheter som begås i Eritrea, sier utvalgsleder Mike Smith.

– 25 år med overgrep

Utvalget har funnet bevis på at eritreiske myndighetspersoner, og da særlig ansatte i landets store sikkerhetstjeneste, i et kvart århundre har gjort seg skyldig i slaveri, forsvinninger, tortur, voldtekt og drap, blant mye annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått i et vidt og systematisk omfang i eritreiske fengsler, militærleirer og andre anlegg over hele landet de siste 25 årene, og de begås fortsatt, står det å lese i rapporten, som ble lagt fram onsdag.

– Dette er handlinger som har blitt begått for å kontrollere og skape frykt i sivilbefolkningen og å knuse opposisjonen, skriver COI.

Liste over mistenkte

Granskningsutvalget sitter på en hemmelig liste over mistenkte forbrytere, som kan gjøres tilgjengelig for internasjonale påtalemyndigheter. I rapporten er ingen personer navngitt, men det pekes på at all makt utgår fra president Isaias Afwerki og hans nærmeste krets.

– Særskilte individer, deriblant representanter på høyeste nivå for staten og det styrende partiet, Folkefronten for demokrati og rettferdighet (PFDJ), og ledende militære offiserer bærer ansvar for forbrytelser mot menneskeheten og andre grove menneskerettskrenkelser.

FNs sikkerhetsråd oppfordres til å henvise forbrytelsene til ICC og til å innføre sanksjoner mot enkelte eritreiske representanter. I tillegg oppfordres Den afrikanske union (AU) til å etablere en særskilt Eritrea-domstol.