Mange drept og flere hundre såret i Taliban-angrep i Kabul

En afghansk mann ankommer et sykehus i Kabul etter å ha blitt såret i selvmordsangrepet i hovedstaden tirsdag morgen.
En afghansk mann ankommer et sykehus i Kabul etter å ha blitt såret i selvmordsangrepet i hovedstaden tirsdag morgen. Foto: Omar Sobhani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødstallet etter selvmordsangrepet i Kabul har steget til 28. I tillegg er over 320 såret, ifølge Afghanistans helsedepartement. Taliban sier de står bak angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilstanden er alvorlig for mange av de sårede, sier departementets talsmann Mohammed Ismail Kawoosi tirsdag formiddag.

Afghanske medier melder om opptil 40 drepte, mens hovedstadens politisjef opplyser at dødstallet har steget til 28 over tre timer etter angrepet, som skjedde i sentrum av Kabul midt i morgenrushet.

Angrepet er det første siden Taliban i forrige uke kunngjorde at den ytterliggående opprørsgruppas årlige våroffensiv er i gang.

– Opptil 40 drepte

Selvmordsbomben var tilsynelatende rettet mot det nasjonale sikkerhetsdirektoratet NDS, men sivile ble også rammet av bomben, opplyser myndighetene.

Afghanistans president Ashraf Ghani var tidlig ute med å fordømme angrepet, som han sier kostet mange menneskeliv.

– Tallet på drepte og sårede kan bli høyt fordi området var fullt av folk på denne tiden av morgenen, sier talsmann Sediq Sediqqi i det afghanske innenriksdepartementet til DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassader

I tillegg er minst 327 mennesker såret, opplyser det afghanske helsedepartementet.

Eksplosjonen rammet en tettbebygd bydel som huser flere militære anlegg, og dessuten flere afghanske departementer og USAs ambassade.

Norges ambassade ligger noen kilometer unna og er ikke direkte rammet, opplyser Utenriksdepartementet.

– Våre utsendte er gjort rede for, men det er ikke en helt avklart situasjon ennå, sier pressevakt Hilde Steinfeld til NTB.

Den kraftige eksplosjonen fikk vinduer til å riste flere kilometer unna og sendte en tykk røyksøyle opp på himmelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuddveksling

Ifølge Sediqqi ble angrepet utført av en selvmordsbomber i bil. En eller to gjerningsmenn er muligens fortsatt på frifot, opplyser talsmannen.

Angrepet startet med et selvmordsangrep og ble etterfulgt av skuddveksling mellom sikkerhetsstyrker og opprørere, melder Reuters' øyevitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talibans talsmann Zabihullah Mujahid hevder opprørsgruppas krigere klarte å ta seg inn i kontorene til NDS. I en annen uttalelse, publisert på Talibans pashtospråklige nettsted, sier gruppa at den har utført et selvmordsangrep mot en NDS-enhet som er satt til å beskytte ministre og andre viktige personer.

NATO ikke rammet

Eksplosjonen utløste varselsirener i USAs ambassadekompleks. I området ligger også hovedkvarteret til den NATO-ledede operasjonen i Afghanistan. Både ambassaden og NATO opplyser at de ikke er rammet av eksplosjonen.

Taliban kunngjorde forrige tirsdag at den årlige våroffensiven er i gang, på tross av at regjeringen i Kabul igjen forsøker å få opprørerne til forhandlingsbordet.

Taliban truet da med «storstilte angrep mot fiendens stillinger over hele landet». Både Taliban og det al-Qaida-tilknyttede Haqqani-nettverket har tidligere utført blodige bombeangrep i Kabul.