Meny

Virussmitte i jordbærplanter – 100.000 må ødelegges

Hengende jordbær på Joa gård i Sola kommune. I år kan mange jordbærprodusenter holde sesongen i gang mye lenger enn før. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bærprodusenter har fått pålegg fra Mattilsynet om å destruere rundt 100.000 jordbærplanter av sorten Fleurette. Årsaken er at plantene skal være virussmittede.

Mattilsynet fikk i september melding fra nederlandske myndigheter om at det var påvist smitte av Strawberry crinkle virus (SCrV) i sertifiserte jordbærplanter av sorten Fleurette. Det er stor sannsynlighet for at alt plantemateriale av denne sorten i Nederland, og trolig også i resten av Europa, er infisert. Ingen av de smittede plantene har vist synlige symptomer.

Etter at det ble åpnet opp for import av jordbærplanter 1. januar 2015, er det importert cirka 100.000 planter av sorten Fleurette til Norge.

Plantene er fordelt på flere bærprodusenter, og samtlige har fått pålegg fra Mattilsynet om å destruere plantene, melder Mattilsynet.

SCrV kan gjøre stor skade i jordbærproduksjon. Viruset kan spres med plantemateriale og liten jordbærbladlus. SCrV og liten jordbærbladlus forekommer ikke i Norge, og begge er forbudt å innføre til landet med plantemateriale av jordbær. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus