Kurdisk offensiv mot IS i Nord-Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdiske styrker i Irak, med hjelp fra den amerikanskledede koalisjonen, innledet torsdag et angrep for å gjenerobre byen Sinjar i Nord-Irak fra Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 7.500 peshmerga-soldater nærmer seg fjellbyen fra tre sider i et forsøk på å ta kontroll over byen og en viktig vei gjennom området. Kurderne ønsker å opprette «en solid buffersone for å beskytte byen og dens innbyggere mot artilleriild», heter det i en uttalelse fra det regionale kurdiske sikkerhetsrådet.

Offensiven skal hindre IS i å kunne bruke landevei 47 som forsyningslinje. Den er strategisk viktig fordi den indirekte er forbindelse mellom Raqqa i Syria, som i praksis er IS' selvutnevnte «hovedstad», og Mosul i Irak. Kurdiske styrker på begge sider av grensen kjemper for å ta tilbake deler av denne korridoren.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har gjennomført angrep rundt Sinjar i forkant av offensiven. Torsdag morgen var det omfattende artilleriangrep i området. Kurdiske styrker opplyser at de på vei mot Sinjar i morgentimene har gjenerobret flere landsbyer nord for Sinjar. Inne i Sinjar er det anslagsvis en bastion på 300-400 jihadister, ifølge kurdiske styrker.

Titusener av yazidier ble drevet på flukt da IS inntok byen i fjor. Det var også det som utløste de første amerikanske luftangrepene mot IS.

Les også: Rakettangrep mot eksiliranere i Bagdad