Meny

Kurdisk offensiv mot IS i Nord-Irak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurdiske styrker i Irak, med hjelp fra den amerikanskledede koalisjonen, innledet torsdag et angrep for å gjenerobre byen Sinjar i Nord-Irak fra Den islamske staten (IS).

Rundt 7.500 peshmerga-soldater nærmer seg fjellbyen fra tre sider i et forsøk på å ta kontroll over byen og en viktig vei gjennom området. Kurderne ønsker å opprette «en solid buffersone for å beskytte byen og dens innbyggere mot artilleriild», heter det i en uttalelse fra det regionale kurdiske sikkerhetsrådet.

Offensiven skal hindre IS i å kunne bruke landevei 47 som forsyningslinje. Den er strategisk viktig fordi den indirekte er forbindelse mellom Raqqa i Syria, som i praksis er IS' selvutnevnte «hovedstad», og Mosul i Irak. Kurdiske styrker på begge sider av grensen kjemper for å ta tilbake deler av denne korridoren.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har gjennomført angrep rundt Sinjar i forkant av offensiven. Torsdag morgen var det omfattende artilleriangrep i området. Kurdiske styrker opplyser at de på vei mot Sinjar i morgentimene har gjenerobret flere landsbyer nord for Sinjar. Inne i Sinjar er det anslagsvis en bastion på 300-400 jihadister, ifølge kurdiske styrker.

Titusener av yazidier ble drevet på flukt da IS inntok byen i fjor. Det var også det som utløste de første amerikanske luftangrepene mot IS.

Les også: Rakettangrep mot eksiliranere i Bagdad

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus