Rødt-leder Bjørnar Moxnes tiltalt for brudd på taushetsplikt i Lindeberg-saken:– Hva nå, oslopolitikere - vil dere anmelde byråden også?

BJØRNAR MOXNES: Alle bystyrepartiene fra MDG til Frp, unntatt SV, sendte Rødt-lederen på tiltalebenken, anklaget for brudd på taushetsplikten. I rettsaken kom det frem at Oslo kommune har gått lenger i å gi ut personopplysninger. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
BJØRNAR MOXNES: Alle bystyrepartiene fra MDG til Frp, unntatt SV, sendte Rødt-lederen på tiltalebenken, anklaget for brudd på taushetsplikten. I rettsaken kom det frem at Oslo kommune har gått lenger i å gi ut personopplysninger. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I rettssaken har det kommet frem at Oslo kommune selv har gitt ut dokumenter der navn på en pasient er oppgitt. Det har ikke jeg gjort. Vil dere som anmeldte meg for brudd på taushetsplikten, anmelde byråd Aud Kvalbein?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eller vil dere kun anmelde politikere som offentliggjør saker som er pinlige for byrådet?

Spørsmålet kommer Rødt-leder Bjørnar Moxnes med til ABC Nyheter, idet en rettssak mot ham for brudd på taushetsplikten ble avsluttet mandag ettermiddag i Oslo tingrett.

Rødt har på sin hjemmeside offentliggjort en rapport fra Kommunerevisjonen.

Den viser kritikkverdig håndtering av anklager om overgrep mot eldre, samt brudd på kommunens egne regler for behandling av ansatte ved Lindeberghjemmet. Kritikken rammer fra byrådet og nedover i ledelsesrekkene.

Les også: Aktor krever 18.000 i bot for Rødts offent­lig­gjø­ring av Lindeberg-rapport

Klarere lovbrudd fra kommunen?

Med unntak av SV og Rødt, reagerte alle partiene i Oslo bystyre, fra MDG til Frp, på offentliggjøringen ved å anmelde Rødts leder, bystyrepolitiker Bjørnar Moxnes, for brudd på taushetsplikten. Han hadde i kraft av sitt verv fått Kommunerevisjonens rapport, som han så sladdet deler av før Rødt offentliggjorde den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten har akkurat slått bunnen ut av partienes argumenter for å anmelde meg, at jeg skal ha offentliggjort helseopplysninger om pasienter. Det finnes ingen navn i rapporten. Vi offentliggjorde den for å vise byrådets og kommunens brudd på egne regler, sier Moxnes.

– I dag har det derimot kommet frem at Oslo kommune selv har gitt innsyn i dokumenter der pasienten navngis, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo kommune selv har gitt innsyn i dokumenter med navn Moxnes er anklaget for å ha offentliggjort. Det bekrefter politiadvokat Christer Gangsø overfor ABC Nyheter.

Klassekampen skrev mandag om et brev kommunen ga innsyn i, og avbildet dokumentet der fornavnet på en pasient ble oppgitt.

Les også: Moxnes: Ikke sivil ulydighet

– Politikerne anmeldte uten grunnlag

I en sluttreplikk til retten kom Moxnes også med opplysninger om det brede flertallet i bystyret som valgte å anmelde ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes har nå undersøkt hvordan de andre partigruppene behandlet saken om anmeldelse eller ikke.

– Det viste seg at ingen av partigruppene lot representantene lese notatet fra kommuneadvokaten som var grunnlag for anmeldelsen. Så kommer bystyretmøtet 5. mars 2014: Der ble det lagt frem en sladdet versjon av notatet fra kommuneadvokaten, der de påståtte lovbruddene jeg har begått, er sladdet!, fortalte Moxnes i retten.

– De visste ikke hva de påståtte lovbruddene var, heller ikke jeg.

Ifølge Moxnes var det kun de som sitter i Oslo bystyres forretningsutvalg, som fikk lese kommuneadvokatens notat usladdet.

Les også: Valgkamp mot profitt på barn

Verst hos Rødt eller i mediene?

Bjørnar Moxnes hadde også et spark til aktors, politiadvokat Christer Gangsøs, prosedyre tidligere på mandagen.

– Rødts publisering er gjort på verst tenkelig måte – på Internett hvor man i prinsippet sprer det til hele verden, sa Gangsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aktor sa det er forskjell på opplysninger i en helhetlig gjennomgang som Kommunerevisjonens rapport, som ble lagt ut på nett av oss, og innsyn kommunen har gitt gjennom sporadiske dokumenter, sa Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil korrigere: Alle de «sporadiske» opplysningene som var gitt til mediene, finnes også på nett også, sa Moxnes og la tørt til:

– Det er dessverre sånn at flere leser avisene, enn Rødts hjemmeside.

Forsvarer Harald Stabell avviste anklagene fra aktor, og påberopte seg både Grunnlovens §100 og Artikkel 10 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) om ytringsfrihet.

– Det er viktig av demokratiske hensyn at denne rapporten ble kjent for befolkningen før den skulle behandles av bystyret. Den handler om kommunens personalpolitikk, pasientenes rettssikkerhet og et hemmelighold som ikke var nødvendig – fordi det hemmeligholdte i hovedsak er en beskrivelse av kommunale lederes tjenestehandlinger, som ble kritisert, sa Stabell i retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr at hemmeligholdet skjulte byrådens medvirkning til regelbrudd. Det fremgår også at personopplysningene er sladdet, sa Stabell.

– Mange av de sladdede opplysningene i rapporten Rødt offentliggjorde, har dessuten blitt opplyst av kommunen, la han til.

Vond sak for hjelpepleier og andre siden 2011

– Offentliggjøringen ble gjort av Moxnes som leder av et parti som er i opposisjon til ledelsen i byen. Dokumentet inneholder kritikk av byrådet, en kritikk som var sladdet av byrådet selv, sa Stabell.

– Husk at EMK også fastslår retten til privatliv, minnet aktor, politiadvokat Christer Gangsø om.

– Jeg er ikke her for å beskytte byrådslederen eller andre. Det dreier seg om de konkrete forholdene i saken. Min konklusjon er at bystyrerepresentanter ikke er unntatt fra bestemmelsene for taushetsplikt, .

Det var ABC Nyheter som første gang omtalte anklagene mot hjelpepleier Stig Berntsen, som er utgangspunktet for hele saken.

I desember 2011 fortalte Berntsen, den gang anonymt, om behandlingen han ble utsatt for av Oslo kommune.

Politiet henla senere anmeldelsen av Berntsen og han fikk en tid etterpå tilbake jobb i kommunen.