Norsk frilansjournalist fengslet i Jemen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 28 år gammel nordmannen har blitt pågrepet og sitter varetektsfengslet i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er kjent med at en norsk borger skal være anholdt i Jemen. Vi følger opp saken gjennom ambassaden i Riyadh, og vi er i kontakt med både myndighetene i Jemen og de pårørende, sier pressevakt ved Utenriksdepartementet, Veslemøy Lothe Salvesen til NTB.

– Vi har gjort det klart overfor myndighetene at vi holder dem fullt og helt ansvarlig for liv og helse til den norske borgeren så lenge han er i deres varetekt, sier hun.

Etter det UD kjenner til ble nordmannen pågrepet i Jemens hovedstad Sana natt til 29. mars. Departementet kan ikke kommentere hva nordmannen gjorde i landet eller hvorfor han ble pågrepet.

Frilansjournalist

Ifølge NRK har mannen siden 2013 kombinert et studieopphold i Jemen med frilansarbeid for flere norske og internasjonale medier.

– Mannen har de siste to årene levert enkeltreportasjer og rapporter til NRK på samme måte som han har gjort til andre, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk til kringkasteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar 2015 fikk frilanseren 100.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord til å skrive bok om Jemen, ifølge Nynorsk Mediesenter.

Bergens Tidende skriver at mannen skal ha blitt pågrepet fordi han oppga å være journalist, men hadde studentvisum. Han er 28 år gammel, ifølge avisen.

Vanskelig å gi bistand

UD vil overfor NTB ikke bekrefte eller avkrefte hvem det er som er pågrepet.

– Av personvernhensyn går vi aldri ut med navn på nordmenn som er arrestert i utlandet, sier Salvesen.

UD opplyser at departementet har svært begrenset mulighet til å yte bistand til nordmenn i Jemen på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

– Vi har lenge frarådet reiser til Jemen, og når vi har et slikt reiseråd, er det også fordi det er vanskelig å gi assistanse til personer som måtte trenge det, sier Salvesen.