Germanwings-fly styrtet 30.000 fot på 8 minutter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan ta flere dager å hente ut de døde etter flykatastrofen i de franske Alpene. En gruppe tyske skoleelever fryktes å være blant 150 omkomne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta
• Til sammen var det 144 passasjerer og en besetning på seks om bord i Germanwings-flyet som styrtet i de franske Alpene tirsdag formiddag, ifølge Germanwings.

• 67 av passasjerene var tyske statsborgere, ifølge flyselskapet.
• Blant passasjerene var to babyer, opplyser Germanwings.
• Frankrikes president har opplyst at det var tyske, spanske og trolig tyrkiske passasjerer om bord.
• Ifølge Belgias utenriksminister Didier Reynders var det minst én belgisk statsborger om bord.
• Det er grunn til å tro at 16 skolebarn og to lærere fra en skole i den tyske byen Haltern am See var om bord i flyet, ifølge byens talsperson. Dette er foreløpig ikke bekreftet av tyske myndigheter.

Fakta om Airbus A320

* Europeisk passasjerfly for korte og mellomlange distanser. Den mest solgte flytypen til Airbus.

* Fløy første gang 22. februar 1987, tatt i bruk av Air France fra mars 1988.

* A320 er fremdeles i produksjon, og 3.306 fly var levert per april 2013. A320 har blitt produsert i to hovedvarianter, A320-100, som bare ble produsert i et mindre antall, og A320-200.

* En tredje variant med nye motorer som blant annet skal ha lavere forbruk av drivstoff og bedre rekkevidde forventes levert fra 2016 under betegnelsen A320neo, blant annet til SAS og Norwegian.

* A320-200 har kapasitet for opptil 179 passasjerer.

* Den forrige alvorlige ulykken med en Airbus A320-200 var 28. desember da et fly fra AirAsia styrtet i havet på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore.

(Kilde: Store norske leksikon, NTB)

Germanwings-flyet var i rute fra Barcelona til Düsseldorf da det tirsdag formiddag styrtet brått fra 38.000 fots høyde.

I løpet av under åtte minutter hadde flyet falt til 6.000 fots høyde, før det forsvant fra radaren i Sør-Frankrike.

– Franske flykontrollmyndigheter mistet kontakt med flyet klokken 10.53 tirsdag formiddag. Deretter styrtet det, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann.

– Ingen nødmelding

Det er altfor tidlig å spekulere rundt årsaken til ulykken, påpeker han. Flyet skal ikke ha sendt ut noen nødmelding før det styrtet med 144 passasjerer, de fleste tyskere og spanjoler, og en besetning på seks om bord.

– Flyet sendte ikke selv ut noen nødmelding, men en kombinasjon av at vi mistet radiokontakt, og at flyet falt, førte til at kontrolltårnet slo alarm, opplyser en talsmann for franske luftfartsmyndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uframkommelig

Ulykkesstedet ligger i nærheten av Digne-les-Bains, i en svært uframkommelig del av de franske Alpene. Værforholdene skal ha vært gode i fjellområdet da flyet styrtet.

De første letemannskapene ankom tirsdag ettermiddag ulykkesstedet i helikopter. En fransk avis melder at én person kan ha overlevd, men ifølge Frankrikes statsminister Manuel Valls har letemannskapene bekreftet at det dessverre ikke er noen overlevende.

– Det kommer til å ta dagevis å hente ut ofrene, deretter vrakrestene, sier politibetjenten Jean-Paul Bloy til Reuters fra ulykkesstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Babyer

67 tyskere var blant de 144 passasjerene om bord. Blant dem var en gruppe på 16 tiendeklassinger og to lærere fra en videregående skole, ifølge nyhetsbyrået DPA. Joseph-König-Gymnasium i Haltern i Nordrhein-Westfalen, hvor Düsseldorf ligger, ble stengt da tragedien ble kjent ved middagstider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også to babyer var om bord i flyet, ifølge Winkelmann. Spanske myndigheter har opplyst av det var 45 personer med spanske etternavn om bord.

I Barcelona samlet flere pårørende seg på flyplassen El Prat i desperat håp om å få nyheter om sine kjære. Mange av dem gråt og omfavnet hverandre.

Merkel i sorg

– Vi er sjokkerte over omfanget av ulykken, som har brakt katastrofe til så mange mennesker. Mine tanker og medfølelse går nå til alle som er rammet og som har mistet venner og familie. Vi gjennomgår veldig smertefulle timer, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på en pressekonferanse i Berlin.

Hun har sendt sin utenriksminister og transportminister til ulykkesregionen og vil selv reise sørover onsdag. Merkel lover at flykatastrofen vil bli etterforsket grundig i samarbeid med franske og spanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig vær

Dårlig vær i området kan komme til å vanskeliggjøre letearbeidet i Alpene.

– Dette er et område som er dekket av snø og utilgjengelig for kjøretøy, sa den franske transportministeren Alain Vidalies til lokale medier.

Ulykkesflyet var 24 år gammelt, og den siste rutinesjekken av flyet av typen Airbus A320 ble utført mandag av teknikere fra morselskapet Lufthansa, ifølge lavprisselskapet Germanwings. Førstepiloten hadde over 6.000 flytimer bak spakene på flytypen.

– Kapteinen har fløyet i over ti år for Lufthansa og Germanwings, sier Germanwings-sjef Thomas Winkelmann.