Kvinnen ble siktet for drap da hun var på ferie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens den 30 år gamle kvinnen var på ferie i hjemlandet Filippinene, bestemte politiet seg for å sikte henne for overlagt drap på ektemannen Helge Irgens (61). Åtte måneder før ble han funnet død i parets hus i Sund kommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

30-åringen reiste på ferie til Filippinene i desember. Da hun tirsdag returnerte til Norge, ventet politiet på henne på Gardermoen.

Hun er nå siktet for overlagt drap på ektemannen Helge Irgens (61).

– Politiet fikk nye opplysninger om saken mens siktede var på Filippinene. Siden Norge ikke har utleveringsavtale med landet, valgte vi å holde kortene tett til brystet, sa politiadvokat Inger-Lise Høyland i Hordaland politidistrikt på en pressebrifing onsdag kveld.

Interaktiv grafikk: 27 drept i 2014

Unaturlig dødsfall

Den siktede kvinnens 61 år gamle ektemann ble funnet død på soverommet i parets bolig 25. juni i fjor. Han var ifølge politiet tilsynelatende alene på dødstidspunktet. Dødsfallet ble betraktet som uventet, og politiet rykket rutinemessig ut til boligen og gjennomførte en åstedsundersøkelse.

Påtalemyndigheten besluttet å sende avdøde til obduksjon. I september forelå det endelige resultatet, som viste at dødsfallet ikke var naturlig, men forårsaket av kullosforgiftning og medikamenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først tre måneder senere bestemte politiet seg for å ta ut en drapssiktelse.

– Det er ikke unaturlig at en slik etterforskning tar lang tid. Vi fikk vite dødsårsaken – men så måtte vi jobbe med å finne ut hvordan denne giften havnet i blodet, sier lensmann Helge Stave i Askøy, Sotra og Øygarden til NTB.

Kripos har bidratt i etterforskningsarbeidet sammen med en rekke avdelinger i Hordaland politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hva Bergens Tidende har fått opplyst skal det være flere elektroniske spor som knytter den 30 år gamle filippinske ektefellen til hva politiet mener var et drap i juni i fjor.

Krimtekniske analyser skal vise at hun i tiden før Irgens ble funnet død gjorde en rekke mistenkelige søk på internett knyttet til drapsmetoder og forgiftning.

Politiet skal mene at disse søkene kan knyttes direkte til kvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslet utreisen

På hvilket tidspunkt politiet ble klar over at det dreide seg om et drap, og om de noen gang trodde det dreide seg om selvmord, vil han ikke si noe om.

– Svært få i politiet har hatt kjennskap til etterforskningen i denne saken. Det har vært svært viktig for oss å holde kortene tett til brystet, ikke minst da kvinnen reiste ut av landet, sier Stave.

Kvinnen ble avhørt av politiet i fjor høst, men hun var ikke siktet da hun reiste på ferie i desember. Hun var heller ikke ilagt noen restriksjoner. Likevel valgte hun ifølge sin advokat å orientere politiet før hun reiste.

– Dette er ikke noe vi kjenner til, men det hadde uansett ikke hatt noen betydning. Hun kunne fritt reise, sier Stave.

Mens hun var på Filippinene, hadde politiet samlet så mye opplysninger at de fant grunnlag for å sikte kvinnen for overlagt drap. Hun fikk imidlertid ikke vite noe. Norge har ingen utleveringsavtale med Filippinene, og politiet var redd hun ikke ville komme hjem frivillig dersom siktelsen ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor var det ekstremt viktig for oss at ingen opplysninger om siktelsen lekket ut, sier Stave.

– Reagerer med sjokk

Ifølge den siktedes forsvarer Jannicke Keller-Fløystad har ikke kvinnen hatt noen planer om å forsvinne fra Norge.

– Det er ikke slik at hun har prøvd å unndra seg straff, sier forsvareren til NTB.

– Hun reagerer med sjokk og er sterkt preget over å ha blitt siktet for drap. Og hun erkjenner ikke straffskyld, sier hun.

Kvinnen har fått mulighet til å forklare seg, ifølge politiet.

Hun framstilles for fengsling i Nordhordland tingrett torsdag. Politiet sier de vil be om at kvinnen varetektsfengsles i fire uker på grunn av fare for unndragelse og bevisforspillelse.

Døtre kritisk til etterforskningen

Døtrene Emilie og Regina Irgens er sterkt kritiske til etterforskning av drapet på faren Helge Irgens (61). Lensmannen i Sund kommune avviser en sammenligning med Monika-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler meg trygg på at dette ikke blir en ny Monika-sak. Samtidig gjør det veldig vondt å ikke kunne dele informasjon med de pårørende på et tidligere tidspunkt enn det vi har gjort, sier lensmann Helge Stave i Askøy, Sotra og Øygarden.

Drapsofferets to døtre forteller til TV 2 at de flere ganger måtte ringe til politiet for å purre på at grunnleggende etterforskningsskritt skulle gjennomføres. Det tok åtte måneder fra faren døde til politiet pågrep de unge kvinnenes stemor.

– Det er ikke normalt at en jente på 21 og en på 23 skal si til politiet hva de skal gjøre, sier Regina Irgens og refererer til at hun og søsteren tre ganger måtte be politiet undersøke datamaskiner som faren og stemoren brukte.