Meny

Solberg vil at flere skal gjøre en forskjell

Mange små handlinger kan gjøre Norge og verden til et bedre sted, oppsummerte statsminister Erna Solberg i nyttårstalen. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder å bry seg, oppfordrer statsminister Erna Solberg (H).

Mange små handlinger kan gjøre Norge og verden til et bedre sted, oppsummerte Solberg i nyttårstalen.

– Vi har alle muligheten til å gjøre en forskjell. Du kan, med din vilje og kraft, gjøre en forskjell neste år – for naboen, kollegaen, for lokalsamfunnet eller internasjonalt, sa statsministeren i den TV-sendte talen som ble vist på årets første dag.

Gode forbilder

Solberg viste til flere eksempler på personer som hun mener utgjør en forskjell:

Legen Silje Lehne Michaelsen som dro til Sierra Leone for å bidra i kampen mot ebola og selv ble smittet, 14-åringen Fredrik Dyb Alnes som har gitt statsministeren innspill til tiltak mot dysleksi og fredsprisvinner Malala Yousafzais kamp for jenters rett til å gå på skole, var noen av dem som ble trukket fram.

– De er gode forbilder for oss andre, sa statsministeren.

Les også: Kong Harald: – Vi trenger snille ord

Foreldres ansvar

Foreldre fikk en særskilt oppfordring ved inngangen til 2015. Solberg minnet om historien til Odin – 13-åringen som etter år med mobbing tok sitt eget liv.

– Utestenging og mobbing kan ta fra barn og unge viktige år. Både barn, ungdom og voksne må bidra til å stanse mobbing og utestenging. Voksne har et særlig ansvar. Det skal nytte å si fra til en voksen. Vi må bry oss, ikke avvise barn som har det vanskelig, sa Solberg – og fortsatte:

– Det gjelder også foreldre. Vi må ta ansvar for hvordan våre egne barn oppfører seg. På den måten kan vi alle gjøre en forskjell.

Klima og vekst

En stor del av statsministerens tale handlet om internasjonale forhold.

Begrensning av klimaendringene ble knyttet sammen med mulighetene for ny vekst i et grønnere samfunn, noe som igjen ble satt i sammenheng med at oljealderen går mot slutten.

Solberg varslet at norske utslipp skal ned, i tillegg til at vi jobber globalt, blant annet som en ledende nasjon i arbeidet med å bevare regnskog.

– Vi vet at klima og økonomisk vekst kan gå hånd i hånd, konkluderte hun.

Fattigdom og løft

I likhet med klima er også fattigdomsproblemene globale, påpekte statsministeren. Og selv om mange av FNs tusenårsmål i kampen mot fattigdom er nådd, gjenstår mye – ikke minst som følge av kriger og konflikter.

Russlands «uakseptable og farlige» opptreden overfor Ukraina og ISILS «brutale fremmarsj» ble spesielt nevnt i så måte.

Solberg snakket også om to velferdsløft som kommer i 2015 – nemlig innføringen av brukerstyrt personlig assistanse som gir funksjonshemmede større rettigheter, og innføringen av det såkalte pakkeforløpet i kreftbehandlingen.

– Vi styrker velferdsordningene fordi vi har ressurser til det, sa Solberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus