Meny

Ilddåp for NASAs nye romfartøy

Orion-kapselen i transitt ved NASAs Kennedy-senter i Florida 11. november. Torsdag denne uken er det klart for den første testen av NASAs nye romfartøy, som romfartsorganisasjonen håper en dag kan bringe mennesker til Mars. Foto: Mike Brown / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag tester NASA for første gang fartøyet som skal erstatte de pensjonerte romferjene. Testen blir en ildprøve – Orion-kapselen skal tåle temperatur på 2.200 grader på vei tilbake til jorda.

Utviklingen av Orion-fartøyet har pågått i mange år, men torsdagens oppskyting fra Cape Canaveral i Florida er det første forsøket på å sende kapselen ut i rommet. Mens romferja var designet for å kretse rundt jorda, er Orion et fartøy laget for lange romferder.

NASAs drøm om å sende mennesker til Mars hviler på den uprøvde kapselen.

Les også: NASA-rakett eksploderte under oppskyting

Lange romferder innebærer høye hastigheter, og sentralt i torsdagens test står utprøvingen av varmeskjoldet.

Orion skal kretse rundt jorda i to lange omløp, før kapselen vender tilbake til jorda med en hastighet på omkring 32.000 kilometer i timen. Det 4 centimeter tykke skjoldet må da tåle en temperatur på 2.200 grader celsius.

Torsdagens test er ubemannet, og den fire og en halv time lange ferden skal ta fartøyet 5.800 kilometer ut i verdensrommet.

Les også: NASA tester «flyvende tallerken»

Ikke siden Apollo-programmet og månelandingene på 60- og 70-tallet har et fartøy av denne typen reist så langt vekk fra jorda.

– Orion-testen er definitivt det største etaten gjør i år, sier William Hill i NASA til AFP.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus