Meny

Helgesen glad for EU-nei til «velferdsturisme»

Europaminister Vidar Helgesen (H) sier regjeringen er i gang med å gå gjennom problemstillinger knyttet til eksport av velferdsytelser. En fersk kjennelse fra EU-domstolen slår fast at medlemsland ikke må betale ut sosialhjelp til EU-borgere som ikke vil jobbe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europaminister Vidar Helgesen er fornøyd med EU-domstolens beslutning om at medlemsland ikke må betale ut sosialhjelp til EU-borgere som ikke vil jobbe.

Kjennelsen fra EUs øverste domstol gjelder også for Norge.

– Dette er en stadfesting av vår posisjon. Det er vi veldig fornøyd med, sier Helgesen (H) til NTB.

Anklager om at EUs prinsipp om fri bevegelse misbrukes av «velferdsturister» som bare er ute etter å skaffe seg sosialhjelp, har gitt EU-skeptiske partier vind i seilene.

Men nå har EU-domstolen slått fast at slik reisevirksomhet ikke gir rett til sosiale ytelser.

– Det er ikke det prinsippet om fri bevegelse er til for, sier Helgesen.

– Søkte ikke jobb

Europaministeren kom inn på den ferske EU-kjennelsen i sin redegjørelse for Stortinget om viktige EU/EØS-saker torsdag.

I saken Tyskland hadde tatt til EU-domstolen, sto en rumensk kvinne sentralt. Hun har ingen utdanning og har aldri jobbet verken i Romania eller Tyskland, hvor hun har bodd i fire år sammen med sønnen sin og blitt forsørget av sin søster.

Ifølge retten kom kvinnen tilsynelatende ikke til Tyskland for å søke jobb, og syntes heller ikke å gjøre noe for å skaffe seg arbeid. Hun har mottatt tyske barnebidrag og gikk til retten da hun ble nektet ytterligere bidrag som arbeidsløse kan få utbetalt i Tyskland.

EU-domstolen mener tyske myndigheter handlet i tråd med EUs regler.

– Ingen rett

EU-domstolen slår fast at EU-borgere som reiser til et annet medlemsland, bare kan forvente å motta velferdsytelser hvis oppholdet er i samsvar med EUs direktiv om fri bevegelse.

– Ett av kravene for rett til opphold er at økonomisk inaktive personer selv må ha tilstrekkelige ressurser, uttaler EU-domstolen.

EUs medlemsland er ikke forpliktet til å utbetale ytelser til «økonomisk inaktive EU-borgere som bruker sin rett til fri bevegelse utelukkene for å skaffe seg tilgang til et annet medlemslands velferdsytelser,» uttaler domstolen.

Både Storbritannia og EU-kommisjonen ønsket beslutningen 11. november velkommen.

Ser på trygdeeksport

Statsråd Vidar Helgesen understreket i sin redegjørelse at regjeringen nå går gjennom problemstillinger knyttet til eksport av velferdsytelser.

– Velferdsordninger er nasjonale, men åpner for spørsmål om hvilke rettigheter du kan ta med deg ut av landet, og rettigheter du får som arbeidstaker som får anvendelse for barna dine. Studiestøtte er et slikt eksempel, sier han.

– Vi må sikre langsiktig bærekraft i norske velferdsordninger. I dag er dette ikke noe stort problem hvis vi sammenligner med hvor mye det betyr for norsk økonomi å ha arbeidsinnvandringen, forklarer Helgesen.

Vel sju prosent av alle sysselsatte i Norge er arbeidsinnvandrere fra EU/EØS-land.

– De som arbeider her og betaler skatt her, skal få rettigheter til norske velferdsordninger. Men vi har frihet til å utforme norske velferdsordninger, så lenge det er ikke-diskriminerende, på måter som motvirker at for mye av norske velferdsmidler drar ut av landet, sier europaministeren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus