French orker ikke lenger snakke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fem og et halvt år i kongolesisk fengsel har Joshua French vært gjennom så mye at det har blitt stille, forteller mor Kari Hilde French.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver dag det siste året har Kari Hilde French besøkt sønnen Josua French i fengselet i Kongo.

– Jeg er her på en måte ufrivillig, men det er veldig viktig at jeg er her for Joshuas del, sier hun til NRK.no.

Det er hun som kommer med mat og drikke til sønnen hver eneste dag.

– Jeg er den han stoler på, sier hun.

– Orker ikke snakke

Hun merker godt at det tar hardt på for sønnen å sitte i fengselet i Kinshasa.

– Han sier veldig lite nå, han orker egentlig ikke å snakke. Han har vært gjennom så mye at han har blitt stille. Han er veldig sterk og har allerede holdt ut lenger enn de fleste nordmenn ville klart, mener hun.

Joshua French ble i februar dømt til nok en livstidsstraff i det militære rettssystemet i Kongo. Domstolen mente han er skyldig i drap på sin venn og cellekamerat Tjostolv Moland, som ble funnet død på fengselscella de to delte i N'dolo-fengselet i august i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem år i fengsel for Joshua French

Fakkeltog lørdag

Lørdag holdes det på nytt fakkeltog og appeller i Oslo for den dødsdømte og fengslede nordmannen. 32-åringen sitter fremdeles i kongolesisk militærfengsel på ubestemt tid, nå også idømt nok en livstidsstraff for å ha drept sin avdøde cellekamerat Tjostolv Moland.

Situasjonen virker helt uavklart etter at selv Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide måtte kaste inn håndkleet i forsøket på å få til en soningsoverføring. Men moren til den fengslede, Kari Hilde French, gir ikke opp. Hver eneste dag de siste ti månedene har hun brakt den stadig mer medtatte sønnen mat i fengselet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Joshua holdes i live av moren

– Jeg blir

– Jeg kunne aldri ha drømt om at Joshua fremdeles skulle sitte fengslet nå. Bare avbrutt av korte turer hjem for å få nytt visum, kommer jeg til å bli her helt til jeg kan reise tilbake sammen med Joshua, sier Kari Hilde French til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For ett år siden sa Joshua French selv til NTB at han ikke regnet med å være ute fra Ndolo-fengselet i løpet av de neste 12 månedene.

– Jeg tror jeg fremdeles er her om ett år. Denne saken endres hele tiden, sa French som nok likevel ikke regnet med at han skulle bli ilagt nok en straff, på toppen av det hele for å ha drept sin eneste venn i fengselet.

Moren synes det er vanskelig å peke på hva som er gått galt. Hun trekker fram at sønnen er den lengstsittende fangen av utenlandsk opprinnelse. Hun er kritisk til måten norsk UD har håndtert saken på.

– Jeg tror det er blitt gjort en del feil, og derfor er det også blitt en prestisjesak. De holdt kanskje Joshua og Tjostolv som trofeer, men den ene er nå død og den andre er ikke voldsomt pigg. Det ville vært godt om man nå snart fant en løsning, sier Kari Hilde French.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Joshua ble angrepet i fengselet

– Ingen enkle løsninger

Fra UD får NTB opplyst at myndighetene i lengre tid har arbeidet for en løsning på saken som gjør at Joshua French kan komme hjem til Norge.

– Vi fortsetter vår innsats for å få til en løsning på saken. Det at denne saken allerede har trukket ut i fem år, viser at det ikke finnes enkle løsninger. Fra UDs side er vi i jevnlig kontakt med myndighetene i Kongo på ulike nivå, sier informasjonssjef Frode O. Andersen i UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nevner at Norge samarbeider med britiske myndigheter om saken ettersom French har dobbelt statsborgerskap, men framholder at det ikke er noen enkle løsninger.

Status quo

Advokat Hans Marius Graasvold har representert Joshua French og forsøkt å holde saken aktuell overfor norske så vel som britiske og kongolesiske myndigheter det siste året.

– Det er dessverre ikke stort som er annerledes nå enn det har vært tidligere. Det er status quo, sier Graasvold litt oppgitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviste forespørsel

Under FN-toppmøtet i New York i september ville ikke Kongos president Joseph Kabila møte statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende for å drøfte situasjonen for den fengslede nordmannen.

Kongolesiske myndigheter har tidligere gjort det klart at en benådning fra president Kabila trolig er Frenchs eneste håp, men har i lang tid avvist norske ønsker om å få til dialog om en løsning på saken.