Meny

Flykaos da ultraortodokse jøder nektet å sitte

Et fly fra El Al krysser over Sveits ved Mont Blanc for noen dager siden. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 ultraortodokse jøder forsinket en flyavgang fra New York til Jerusalem, da de nektet å sitte ved siden av kvinner på flyet.

Flygingen med det israelske flyselskapet El Al til Ben Gurion-flyplassen i Jerusalem landet før solnedgang natt til onsdag, tidsnok til å rekke den jødiske nyttårsfeiringen.

Mens passasjerene, som også omfattet ikke-ortodokse og sekulære jøder, gikk om bord i flyet i New York, ba de ultraortodokse mennene kvinnene på flyet om å bytte seter slik at de skulle slippe å sitte ved siden av dem, sier vitner til nettavisen Ynet.

Noen skal ha tilbudt penger for at kvinnene skulle flytte seg, ifølge avisa.

Da flere av kvinnene nektet å flytte på seg, ble mennene stående i midtgangen, noe som lenge hindret flyavgangen. Så snart flyet til slutt fikk tatt av fra rullebanen og var i lufta, reiste mennene seg igjen og sto i midtgangen hele den 11-timers transatlantiske flyturen.

Ultraortodokse jøder følger en streng kjønnsfordeling og har enkelte steder forsøkt å innføre at kvinner sitter bakerst i bussen av israelsk kollektivtrafikk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus