Meny

Regningen for norsk NATO-sjef ble på syv millioner

Jens Stoltenberg var mandag denne uka i Brussel for første gang etter at han ble utnevnt som ny generalsekretær i NATO. Foto: Anne Marte Vestbakke (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet beregner kostnadene for å få Jens Stoltenberg valgt som NATO-sjef til å være 6,9 millioner kroner, ifølge revidert nasjonalbudsjett, som legges frem onsdag i neste uke.

Rasende billig, men det er ikke hele kostnaden, mener Prio-direktør Kristian Berg Harpviken.

– Hvis syv millioner er representativt for hva det virkelig kostet Norge å få generalsekretæren, er det et varp. Det tilsvarer ikke mer enn prisen for å ha tre-fire norske soldater i Afghanistan, sier han til Dagens Næringsliv.

– Men dette er bare den direkte synliggjorte kostnaden. De reelle kostnadene for å kunne få en norsk NATO-sjef ligger godt bakt inn i et forsvarsbudsjett på 43 milliarder kroner, sier Harpviken.

Hvor mye Norge vil måtte betale etter at Stoltenberg har tiltrådt er uklart, fordi det ifølge DNs kilder avgjøres i noen grad av hvem han tar med seg til hovedkvarteret. Stoltenberg skal ifølge avisen ta utgangspunkt i Anders Fogh Rasmussens organisering. Det betyr én stabssjef, én militærattaché, én personlig rådgiver og én kommunikasjonsrådgiver.

Fredag 28. mars annonserte NATO at Jens Stoltenberg var utpekt til ny generalsekretær. Samme dag annonserte Stoltenberg at han trekker seg som Ap-leder. Arbeiderpartiet velger ny leder på et ekstraordinært landsmøte 14. juni.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus