Meny

Bortføringene kan bli et vendepunkt i kampen mot Boko Haram

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigerias president sier at Boko Harams massebortføring av over 200 skolejenter vil bli et vendepunkt i kampen mot islamistene. Flere land skal bidra i redningen av jentene.

– Jeg tror bortføringen av jentene blir begynnelsen på slutten for terroren i Nigeria, sa president Goodluck Jonathan til delegater på møtet til Verdens økonomiske forum om Afrika i Abuja torsdag. Han takket USA, Storbritannia, Kina og Frankrike som har sagt at de skal bidra med blant annet eksperter og praktisk hjelp i jakten på de ytterliggående islamistene og i redningen av jentene.

Ifølge Jonathan bidrar de 1.000 delegatene fra over 70 land til moralsk støtte i Nigeria.

– Hvis dere hadde nektet å komme på grunn av frykt, ville terroristene jublet, uttalte han.

Les også: Nytt grusomt angrep mot landsby i Nigeria

Stort nett-engasjement

De fleste av jentene ble bortført fra en skole i byen Chibok nordøst i landet for mer enn tre uker siden, og denne uken ble ytterligere åtte jenter bortført i den samme regionen.

Bortføringene har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier, spesielt etter at Boko Harams leder denne uken truet med å selge jentene som slaver. I en video sier lederen Abubakar Shekau at vestlig utdanning må stoppes, og tidligere meldinger har antydet at flere av jentene har blitt tvangsgiftet til islamistopprørere.

Les også: Vil hjelpe Nigeria med å finne bortførte skolejenter

Blant andre USAs førstedame Michelle Obama og pakistanske Malala Yousafzai har stilt seg bak den verdensomspennende appellen «Bring back our girls».

– Våre bønner går til de savnede nigerianske jentene og deres familier, skriver Michelle Obama på bildedelingstjenesten Instagram.

I tillegg til engasjementet på sosiale medier, er det ventet demonstrasjoner blant annet i Storbritannia, USA og Sør-Afrika de kommende dagene, skriver avisen The Guardian.

Internasjonal aksjon

Flere land skal bidra til at jentene, som er i alderen 16 til 18 år, blir funnet. USA har uttalt at landet skal sende et team med både militære eksperter og politifolk, mens Storbritannia har tilbudt seg å sende koordineringseksperter.

Onsdag lovet også Frankrike å bidra med eksperter. Frankrike har mer enn 4.000 tropper i området mellom Mali og Den sentralafrikanske republikk, og landet har dermed stor interesse av å hindre at Boko Haram sprer seg og at sikkerhetssituasjonen i Nigeria blir forverret.

Kina har sagt at landet vil gjøre «informasjon fra sine satellitter og etterretningstjenester» tilgjengelig.

Nigeriansk politi lovet onsdag en dusør på nær 1,8 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at skolejentene blir reddet fra den ekstremistiske gruppen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus