Meny

Over 20.000 nordmenn har spilleproblemer

MANGE HAR PROBLEMER: En liten nedgang til tross, fortsatt sliter mange nordmenn med spilleproblemer. Bildet viser Norsk Tippings spilleautomat i en 7-Eleven-kiosk. Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 22.000 nordmenn har i dag spilleproblemer, kommer det frem i en ny undersøkelse fra Lotteri- og stiftelsestilsynet. Det er litt færre enn målt de siste ti årene.

– Det er svært gledelig at antallet problemspillere er redusert de siste årene. Samtidig skal vi ha respekt for at tusenvis sliter med konsekvensene av pengespill, og vi må ikke glemme at slike problemer rammer andre som står nær problemspillerne, sier direktør Atle Hamar i Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Undersøkelsen viset at 59,1 prosent av de spurte mellom 16 og 74 år hadde deltatt i pengespill det siste året. Av pengespill var skrapelodd mest populært, fulgt av tallspill. Menn hadde deltatt hyppigere enn kvinner i de fleste typer spill.

Også internett er en populær spillarena. I alt hadde 26,7 prosent av de spurte spilt pengespill på internett i løpet av det siste året. Også her var majoriteten menn, særlig yngre.

Spill via sosiale medier er også populært, 22,6 prosent hadde spilt slike spill i løpet av de siste 12 månedene. Her skiller andelen kvinner og yngre seg ut som veldig høy.

Les også: Flere har alvorlige spilleproblemer

Nedgang

Undersøkelsen, som er foretatt av Universitetet i Bergen i løpet av høsten 2013, deler de som spiller opp i fire grupper: Normalspillere, lavrisikospillere, moderate risikospillere og problemspillere.

Mesteparten av de spurte havner i kategorien normalspillere, mens 7,8 prosent blir betraktet som lavrisikospillere, 2,4 prosent som moderate risikospillere og 0,6 prosent som problemspillere.

Sammenlignet med tidligere undersøkelser i Norge viser den nye undersøkelsen en nedgang både når det gjelder lavrisikospillere og problemspillere. Men samtidig er også risikoen for å havne som moderat risikospiller eller problemspiller økende hos menn, enslige, personer med lav utdannelse, arbeidsledige, uføre og trygdede, samt de som er født utenfor Norge.

Spillavhengighet

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan – synes det er positivt med en nedgang, men er fortsatt bekymret for spillavhengighet.

– Vi ser at 22 000 nordmenn er problemspillere og nesten 380.000 har et spillemønster med moderat eller lav risiko. Disse nye tallene viser at vi fortsatt har alvorlige utfordringer med spilleavhengighet i Norge, sier hun.

Gerhardsen mener at hensyn til spilleavhengige må gå foran andre interesser og at en streng regulering er nødvendig for å beskytte.

– Undersøkelsen viser også at problemspillerne er mer positive til regulering av spillmarkedet, sier hun.

Ansvarlig spill

Mange av spillerne sier de er positive til at det blir brukt tapsgrenser og andre tiltak for å gjøre pengespill mer ansvarlige.

– Norge er helt i front i bruken av slike verktøy som skal forebygge at spillere utvikler en uheldig spilleatferd. Befolkningsundersøkelsen bekrefter at vi har lykkes i å føre en ansvarlig spillepolitikk her i landet, sier Atle Hamar.

Der er Mina Gerhardsen ikke helt enig.

– Actis er bekymret for signalene fra regjeringen. Vi ser en dreining av spillpolitikken der ansvarlighet settes til side for andre interesser. Forslagene om å tillate poker, åpne for Postkodelotteriet og lisenser til utenlandske spillselskaper, vil føre til mange flere spilleavhengige i Norge. Vi har ikke råd til å gamble med spillpolitikken på denne måten, sier Gerhardsen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus