Meny

Boko Haram vil selge bortførte skolejenter i Nigeria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamistgruppa Boko Haram sier den bortførte over 200 skolejenter i Nigeria forrige måned. Gruppens leder sier han vil selge jentene.

– Det var jeg som tok jentene deres, sier lederen for Boko Haram, Abubakar Shekau, i et videoopptak som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til. Han legger videre til at han «vil selge jentene».

I videoen du kan se øverst i artikkelen gjentar han flere ganger at vestlig utdanning må stoppes.

– Jeg bortførte en jente på en vestlig skole, og dere er urolige. Jeg sier at det må bli en slutt på vestlig utdanning. Jenter, dere bør sørge for å gifte dere, sa Shekau.

276 jenter ble kidnappet fra en skole i Chibok i delstaten Borno 14. april. 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne, men fortsatt holdes de 223 andre fanget.

Les også: Mange jenter skal være bortført fra skole i Nigeria

Tvangsgiftet

Tidligere meldinger har tydet på at flere av jentene har blitt tvangsgiftet til islamistopprørerne som holder dem fanget.

– Jeg vil gifte bort en 12 år gammel kvinne. Jeg vil gifte bort en ni år gammel jente, sier Shekau i videoen.

Kidnappingen har vakt sinne og oppstandelse både i Nigeria og internasjonalt, og mange kritiserer myndighetene i landet for ikke å gjøre nok for å redde skolejentene.

En av dem som leder protestaksjonen mot myndighetene, Naomi Mutah, ble mandag pågrepet etter et møte med presidentfruen Patience Jonathan i forbindelse med protestaksjonen.

Mutah ble arrestert for å ha utgitt seg for å være moren til en av de bortførte jentene.

Kritikk

En annen av gruppens ledere, Hadiza Bala Usman, sa at Mutah representerte mødre som ikke kunne komme til Abuha selv, og at førstedamen hadde beordret henne arrestert.

Jonathans kontor avviser at hun var involvert. Pågripelsen ble møtt med bred kritikk på sosiale medier mandag, og Mutah har etter dette blitt løslatt, sa Usman til AFP.

President Goodluck Jonathan ga sine første kommentarer om bortføringen søndag kveld, hvor han lovet at myndighetene skulle finne jentene og få dem tilbake til familiene sine.

– Dette er en vanskelig tid for dette landet. Det er smertefullt, sa presidenten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus