Erna Solberg foran EU-toppmøtet:– Nå vil EU diskutere å sende observatører til Ukraina

ERNA SOLBERG FORAN EU-TOPPMØTE: – Krav om EU-observatører i Ukraina blir trolig neste skritt, sier hun til ABC Nyheter. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ERNA SOLBERG FORAN EU-TOPPMØTE: – Krav om EU-observatører i Ukraina blir trolig neste skritt, sier hun til ABC Nyheter. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU er åpenbart rådville og splittet om skjerpede reaksjoner mot Russland foran EU-toppmøtet som åpner i kveld. Men ett nytt signal fikk statsminister Erna Solberg da hun møtte konservative politikere i Brussel i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRUSSEL (ABC NYHETER): – Vi har drøftet ideer, blant annet om det skal sendes en Europa-misjon til Ukraina for å observere om det skjer menneskerettighetsbrudd.

Det sier statsminister Erna Solberg til ABC Nyheter idet grupperingen av europeiske konservative partier, EPP, torsdag ettermiddag avsluttet sin kongress i EU-hovedstaden Brussel.

EPP-møtet skulle forberede sitt syn på dagsorden for et EU-toppmøte som finner sted fra torsdag kveld til fredag. Kongressen fulgte ikke akkurat den opprinnelige dagsordenen - der EUs miljømål og strategier for å styrke konkurransekraften skulle stå i fokus.

Les også: EU-landene uenige om sanksjoner mot Russland

Skremte naboland til stede

– Vi har brukt masse tid på Ukraina. Også fordi mange av de andre nabolandene til Russland, tidligere medlemmer av Sovjetunionen, føler at utviklingen er skremmende, at retorikken til Putin er skremmende, sier Solberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved siden av Ukrainas nye statsminister, Areniy Yatsenyuk, var Armenia, Georgia og Hviterussland representert.

Ett av nabolandene, Kasakhstan, har valgt å gi Russland sin støtte.

Les også: Kasakhstan godkjenner Krim-overgang til Russland

– Ikke bygget for rask handling

– Det andre her var utålmodigheten etter å få til en økonomisk støttepakke til Ukraina, og utålmodigheten med Det internasjonale pengefondet IMF for å få til det, sier Solberg.

- Én ting er sanksjoner mot russerne. Det andre spørsmålet er om ikke det beste er å sørge for at Ukraina stabiliseres, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er IMF bremseklossen nå?

– Her må det handles raskt. Men jeg tror ikke noen institusjoner vi har for tiden, er bygget for at vi skal reagere raskt, svarer Solberg.

I tillegg til Ukraina-spørsmålet rakk Solberg å snakke med lederen for EPP, Jospeh Daul, om problemene Norge har med å slutte seg til EUs nye finanstilsyn, uten å komme på kant med norsk Grunnlov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tafatt EU om sanksjoner

Utviklingen med Russlands annektering av Krim ser ut til å gå sin gang uten at EU til nå har klart å komme opp med kraftfulle reaksjoner. Det utfordret vi Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt på:

– Er det nå et uomtvistelig faktum at Krim blir tilhørende Russland?

– Vel, vi vil ikke akseptere det, svarer han.

– Men er det et faktum?

– Det er en frossen konflikt. Det internasjonale samfunnet vil ikke tillate denne annekteringen av Krim og den illegale folkeavstemningen, sier Reinfeldt til ABC Nyheter.

Han har lite å slå i bordet med når det gjelder nye og sterkere EU-reaksjoner.

– Vi skal være tydelige, men ikke isolere Russland fullstendig. Vi vil trolig utvide listen over personer som det skal reageres mot. Det blir flere møter med Russland som blir avlyst. Og vi vil snakke om et tredje skritt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-observatører neste?

Dette blir tema når EU-landenes stats- og regjeringssjefer setter seg sammen senere torsdag for å fatte sine beslutninger.

– Et veldig viktig signal vil bli om EU bør sende observatører til Ukraina, sier Reinfeldt.

– Russland avviste det i OSSE der de er med. Det er derfor vi sier EU bør sende observatører.

Men EPP-kongressens ukronede dronning, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, truer fortsatt med økonomiske sanksjoner hvis Russland går lenger, ifølge NTB.

– Vi vil også gjøre det veldig klart at med en videre opptrapping så er vi klare til å iverksette økonomiske sanksjoner, sier hun.

Russland har allerede tatt kontroll over Krim-halvøya sør i Ukraina, og EU-lederne frykter at russerne vil gjøre det samme i Ukrainas østlige regioner der et flertall av befolkningen er russiskspråklige, skriver NTB.