Demonstranter i Ukraina nekter å gi opp

Vitaly Klitsjko (t.v.), verdensmester i boksing og en av Ukrainas fremste opposisjonsledere, står og varmer seg ved et tønnebål sammen med meddemonstranter i Kiev. Til tross for at opprørspoliti har gått hardt til verks mot demonstrantene, fortsetter protestene. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vesten er bekymret over hvordan ukrainske myndigheter med hard hånd har slått ned på de mange demonstrantene i Ukraina. Men demonstrantene nekter å gi opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Protestene i Ukraina:
  • Regjeringens nei til en avtale med EU har utløst demonstrasjoner og uroligheter i Kiev.
  • Flere hundre tusen mennesker har deltatt i demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj, mange med rop om revolusjon.
  • Protestene er de største massedemonstrasjonene i Ukraina siden oransjerevolusjonen for ni år siden.
  • EU og Ukraina har i flere år forhandlet om en handels- og samarbeidsavtale. Avtalen skulle etter planen undertegnes under EU-toppmøtet i Vilnius 28. og 29. november.
  • EU gjorde det imidlertid klart at avtalen kun ville bli en realitet hvis opposisjonsleder Julia Timosjenko blir løslatt.
  • Russland la press på Ukraina for å stoppe avtalen med EU.
  • Ukrainas president Viktor Janukovitsj har sagt han vil undertegne avtalen på et senere tidspunkt, men at EU først må gi Ukraina en økonomisk støttepakke.

Tirsdag var om lag 2.000 provestlige demonstranter samlet i opposisjonens base, en teltleir i sentrum av hovedstaden Kiev. Situasjonen var i formiddagstimene rolig.

Men minst ti demonstranter ble såret da opprørspoliti banket løs med batonger på demonstranter natt til tirsdag, samtidig som sikkerhetsstyrker tvang demonstrantene bort fra områdene rundt regjeringsbygningene i Kiev, opplyser Oleg Tyahnibok, leder for opposisjonspartiet Svoboda.

Én av de skadde har fått en lunge punktert, mens flere andre har bruddskader i armer og bein. Ifølge myndighetene ble to politimenn også skadd.

I løpet av formiddagen var de aller fleste barrikadene som demonstrantene hadde satt opp rundt regjeringsbygningene, fjernet.

Les også: Spent i Kiev etter aksjon mot opposisjonen

Ashton til Kiev

Tirsdag reiser EUs utenrikssjef Catherine Ashton til Kiev der hun skal møte president Viktor Janukovitsj for å drøfte saken med ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Janukovitsj skal også møte landets tre tidligere presidenter, Leonid Kravtsjuk, Leonid Kutsjma og Viktor Jusjtsjenko, for å forsøke å finne en løsning på krisen. Han har også sagt at han støtter forslaget om å få til et rundebordsmøte med opposisjonen.

Det er likevel stor bekymring internasjonalt for at forsøkene på å oppnå en fredelig avslutning på sammenstøtene mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og hundretusenvis av EU-vennlige demonstranter, vil feile etter at politiet ransaket opposisjonens partikontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De seneste begivenhetene viser at det er en alvorlig fare for at prosessen vil spore av, sier Ashton. Hun oppfordrer myndighetene til å være tilbakeholdne og la være å bruke enda mer makt, slik at det kan bli mulig å få løst konflikten med forhandlinger.

Bakgrunn: Håper å samle én million demonstranter i Kiev

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raidet partikontorer

Mandag rykket opprørspoliti mot demonstranter for å avslutte en ukelang blokade av regjeringsbygningene i Kiev. Myndighetene har satt alt inn på å få gjenvunnet kontrollen i byen, og i helgen opplyste den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko at væpnet politi hadde ransaket kontorene til hennes parti. Politiet selv avviser påstanden og anklager Timosjenko for løgn.

Etter over to uker med store protester mot at Janukovitsj trakk seg fra en omfattende samarbeidsavtale med EU, kulminerte demonstrasjonene da sinte, EU-vennlige ukrainere veltet en 3,5 meter høy statue av Sovjetunionens grunnlegger Vladimir Lenin.

Dagen før deltok mange hundre tusen demonstranter i den største massemønstringen som Ukraina har opplevd siden Oransjerevolusjonen i 2004.

Les også: Azarov: – Protestene i Ukraina ligner et kupp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden ringte Janukovitsj

Mandag sa den amerikanske visepresident Joe Biden at USA er svært bekymret over utviklingen i Ukraina. Biden ringte til Janukovitsj og ba ham umiddelbart om å sørge for å roe ned situasjonen.

Samtidig møtte Bidens statssekretær Victoria Nuland russiske ledere i Moskva for å gi uttrykk for amerikanernes bekymring for det som skjer i Kiev.