Meny

Kirkenes klar for Barents-feiring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en sol som ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) «alltid skinner i Kirkenes» gjør grensebyen seg klar for Barents-toppmøte tirsdag.

Fire statsministre og to utenriksministre kom på rekke og rad til et solforgylt Kirkenes for å markere at det er 20 år siden Barentssamarbeidet ble innstiftet.

– Det er få steder i verden vi har sett større endringer mellom land som deler en grense enn det vi har sett i Barentsregionen de siste 20 årene. Dette var et område preget av mistenksomhet og kald krig. Nå er det samarbeid her. Nå bygger vi tillit, sa Jens Stoltenberg til NTB like etter at han mandag ettermiddag ankom et delvis beleiret Kirkenes.

Gatene i Norges mest «russiske» by var delvis avsperret for å ta imot Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, Stoltenberg og de andre deltakerne på Barents-toppmøtet som finner sted tirsdag morgen. Maskinpistolvæpnede vakter passet på sperringene, mens dagliglivet gikk sin gang i toppmøtebyen.

Les også: Barth Eide urolig for folkelige organisasjoner i Russland

Feire og se framover

Ved avslutningen av toppmøtet skal Kirkenes II-erklæringen vedtas. Det skjer 20 og et halvt år siden Nordens og Russlands utenriksministre den 11. januar 1993 undertegnet Kirkeneserklæringen som innstiftet Barentssamarbeidet.

– Vi skal gjøre to ting: Vi skal feire. Det er 20 år å feire nå, og så skal vi se framover. Den nye erklæringen handler om mange ting. Om klima og miljø der vi både ser farer og advarsler om klimautviklingen i nord, men også muligheter for nye skipsruter, sier Stoltenberg.

Les også: Arktisk Råd tar fjerne land inn i varmen

Søk og redning

Arktisk råd, som også omfatter Canada og USA, vedtok for to år siden en bindende avtale om søk og redningstjeneste i Arktis. Under ministermøtet i Kiruna 15. mai i år ble en ny avtale om oljevernberedskap i Arktis undertegnet. Norge og Russland har fått i oppdrag å utrede og konkretisere søk- og redningssamarbeidet og rapportere til de øvrige seks arktiske medlemsstatene i Arktisk råd.

Dette blir ett av temaene når Stoltenberg etter jubileumsfeiringen i Kirkenes skal ha et tosidig møte med Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Som en opptakt til møtet skal de få demonstrert søk og redning i Bøkfjorden fra dekket til forskningsskipet Hjalmar Johansen.

– Temaene når jeg møter Medvedev er naboskapet vårt. Det handler om fisk, energi og miljø, og det handler om en politisk dialog om menneskerettigheter, sier Stoltenberg til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus