Meny

Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:

- For første gang: En regjering til høyre for Høyre!

Statsminister og leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, holder åpningstale for APs landsmøte i på Folkets hus i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I stortingsvalget i høst står vi for første gang foran valget mellom en regjering ledet av Arbeiderpartiet, eller en regjering til høyre for Høyre.

Det sa Jens Stoltenberg i åpningstalen på Ap-landsmøtet til 300 delegater, 200 journalister, gjester og andre på plass, i alt 1000 i Folkets Hus, eller Oslo Kongressenter som det nå heter.

- Før har det handlet om et borgerlig alternativ som vendte seg politisk inn mot sentrum. Det nye ved dette valget er at Høyre og Fremskrittspartiet har avklart at de vil regjeringe sammen.

- I vår 125-årige historie har dette aldri skjedd før, la Stoltenberg til, i en tale der han helt unngikk det som er ventet å bli stridsspørsmål på landsmøtet, slik som konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og spørsmålet om kvinnelig verneplikt.

Talen kommer i en situasjon der meningsmålinger tyder på at Høyre og Fremskrittspartiet ligger an til rent flertall på Stortinget.

Les også: Ny måling gir klart borgerlig flertall

Stoltenbergs valgskjema:

Og slik listet Stoltenberg opp skjebnevalget:

-          Trygg økonomisk styring  -  eller usikkerhet for norsk økonomi.

-          En god skole for alle – eller privatisering av skolen

-          En politikk for et ryddig arbeidsliv – eller svekket stillingsvern og flere midlertidige ansettelser

-          En regjering som tar klimatrusselen på alvor, eller en regjering som ikke engang er enig med seg selv om det finnes et menneskeskapt klimaproblem

-          Internasjonal solidaritet – eller kutt i bistanden til verdens fattige.

Les også: Stoltenberg statsminister-favoritt igjen

Ønsker kjedelig politikk

Men heller ikke Stoltenberg kom utenom de dårlige meningsmålingene.

- Det jeg har lært i 20 år i partiledelsen, er at ingen i april kan si hvem som vinner i september. Jeg vet at vi kan vinne.  Men det er ikke sikkert at vi vinner, sa Stoltenberg og minnet om valget i 1993.

Da hadde Ap 28 prosent på meningsmålingene i april, og endte med 36,9 i valget.

- Mange tenker, hadde det ikke vært spennende å skifte? Mange syns statsbudsjettet vi la fram, var kjedelig. Jeg innrømmer gjerne at andre land har mer spennende statsbudsjetter enn vi har i Norge, sa Stoltenberg.

- Hellas, Portugal, selv Sverige og Danmark har mer spennende statsbudsjetter enn oss. Husk at denne kjedelige politikken har gitt Europas laveste arbeidsløshet og Europas høyeste vekst i kjøpekraft.

- Mitt mål er ikke å styre landet på en mest mulig underholdende måte. Mitt mål er å styre landet på en så uspennende måte at menneskene kan leve spennende liv, sa Stoltenberg, som ble møtt med langvarig, stående applaus og kampropet "fire nye år" da han avsluttet.

Da og nå:

Stoltenberg avviste også anklager om at regjeringen ikke har gjennomført politikken den gikk til valg på.

- Den forrige regjeringen lovet full barnehagedekning, men nådde ikke målet. Vi  lovet det samme – men innfridde det. De skulle sørge for et krafttak i pleie og omsorg. Det siste året de regjerte, gikk antallet årsverk i pleie og omsorg ned. Det er under oss krafttaket har kommet, med 22.000 nye årsverk.

Framover kom statsministeren med et konkret løfte: Denne regjeringen vil øke innsatsen for å bygge ut tilbudet til mennesker med demens, og at partiet vil lovfeste kommunenes plikt til å gi dagtilbud til demente.

Følg landsmøtet på Arbeiderpartiets nett-TV

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus