Meny

Redd Barna ber FN gjøre mer for Syrias barn

KATASTROFEOMRÅDE: Et barn går mellom ruinene av bygninger i den syriske byen Deir al-Zo. (Foto: Reuters/NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske barn blir brukt som soldater, helsearbeidere og menneskelige skjold. FNs sikkerhetsråd må gjøre mer for å hjelpe dem, krever Redd Barna.

– Siden starten på krisen i Syria har barna vært de glemte ofrene. De rammes av død, traumer og lidelser, og de blir frarøvet grunnleggende humanitær hjelp, heter det i en rapport Redd Barna la fram for Sikkerhetsrådet mandag.

– Barn blir i økende grad utsatt for skade idet de rekrutteres av væpnede grupper og styrker med tilknytning til regjeringen. Det har til og med kommet meldinger om at åtte år gamle barn er blitt brukt som menneskelige skjold, skriver Redd Barna.

Det har vært stillstand i Sikkerhetsrådet om Syria siden starten av konflikten for to år siden. Russland har sammen med Kina blokkert forsøk på sanksjoner mot president Bashar al-Assads regime.

Pleier opprørere

De siste månedene har kommet en rekke urovekkende rapporter om barnas situasjon, uten at verden synes i stand til å gjøre noe. I landets største by Aleppo er skolene ødelagt, strømmen borte og vannet forurenset.

I stedet for å få skolegang hjelper enkelte barn til på sykehuset der sårede opprørere kommer inn.

TV-kanalen Channel 4 offentliggjorde nylig en reportasje om tolv år gamle Mohamed Asaf som bruker dagene til å pleie pasientene. Arbeidsdagen begynner klokka 8 om morgenen og avsluttes ved 23-tiden om kvelden. I reportasjen blir også en 11-åring filmet idet han tørker ansiktet til en opprører. Tre dager etter opptaket ble gutten drept i et granatangrep.

Les også: Kidnappinger hverdagskost i krigsherjede Syria

Nei til inspektører

Mandag nektet Syria inspektører fra FN å komme inn i landet for å etterforske anklagene om bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber om at våpeninspektørene får fritt leide i Syria, men regimet i Damaskus vil ikke ha noen innblanding.

– Syria kan ikke akseptere slike grep fra FNs side. Tenk bare på hvor dårlig det gikk i Irak, og hvordan det banet vei for den amerikanske invasjonen, sier en talsmann til Syrias statlige nyhetsbyrå SANA.

Ban kunngjorde tidligere mandag at våpeninspektørene allerede var på plass på Kypros.

– Det eneste vi venter på, er klarsignal fra Syria, sa han.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus