Meny

Siste sjanse til å se denne kometen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kometen PanStarr blir synlig fra Norge i disse dager. Den har ingen planer om å komme tilbake.

– PanStarr ble oppdaget for første gang i 2011. Den kommer ikke tilbake heller, så dette siste sjanse til å se denne kometen, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, til ABC Nyheter.

Men hvordan ser en slik komet ut fra en romsonde som er på motsatt side av sola i forhold til oss? Det kan du se på videoen over.

NASAs STEREO-satellitter består av to observatorier i verdensrommet - en foran jorden i jordens bane og den andre bak. De har glidd lenger og lenger bort fra Jorda, og for tiden observerer de solen og jorden fra motsatt side og gir bilder av solstormer.

Teleskopene på STEREO er såkalte koronagrafer - der selve solskiven dekkes av en liten skive inni teleskopet slik at en lager en kunstig solformørkelse hele tiden. Dermed blokkeres det sterke lyset fra sola og en kan observere solas utstrakte korona og følge kraftige solstormer på vei ut fra sola. I tillegg kan en ofte se kometer på vei mot eller forbi sola.

Og nå følger STEREO kometen PanStarr og viser en spektakulær hale (se video over).

– Kometen ligger nå i horisonten rett etter solnedgang, og vil etter hvert bli mer synlig fra hele Norge, sier Brekke.

– Den vil være synlig i hele mars.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus