Anmelder politiet for ikke å hjelpe romfolk

Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er Folk, går hardt ut mot politiet. Foto: NTB scanpix
Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er Folk, går hardt ut mot politiet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen Folk er Folk anmelder onsdag politiet for å ha forlatt en gruppe romfolk i hjelpeløs tilstand i forbindelse med et motorhavari i sprengkulda på E6 sør for Trondheim natt til lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire personene hadde fått motorstopp i Ulsberg, åtte mil sør for Trondheim, og hadde vært uten varmekilder siden 11-tiden fredag formiddag, da politiet oppsøkte dem langs veikanten flere timer senere.

Det var 20 kuldegrader eller enda kaldere i perioden fram til de ble tatt hånd om av lokale folk.

Les også: Tigger-nisse skaper reaksjoner i Arendal

Diskriminering

Organisasjonen Folk er Folk reagerer kraftig på at politiet dukket opp igjen først etter at de fire rumenerne var blitt reddet og innlosjert på et pensjonat, og at det eneste de var ute etter var deres ID og å ransake bilen.

– Hvis dette ikke er diskriminering, så må konklusjonen være at også vanlige nordmenn står i fare for å bli etterlatt hjelpeløse av politiet i 20 minusgrader. Det er ikke en særlig betryggende tanke, sier Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er Folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag anmelder han dem han anser har ansvaret for at mennesker ble forlatt i hjelpeløs tilstand med betydelig fare for liv og helse. I tillegg anmeldes politiet for diskriminering på etnisk grunnlag.

– Dette kunne endt skikkelig ille og må være et varsku om at rasismen og menneskeforakten mot romfolk er gått for langt. Her bør det reises offentlig tiltale i tillegg til at Folk er Folk anmelder, sier Evenrud.

Les også: Her får kun registrerte romfolk tigge

Ber kommunen hjelpe

Han ber nå kommunen om å komme på banen og sørge for at de fire romfolkene får varme og tak over hodet inntil videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle som oppholder seg i en kommune, har krav på å få grunnleggende behov dekket. Man skal ikke fryse i hjel i Norge mens offentlige myndigheter står og ser på, sier Evenrud.

Politiet har ifølge Bjønnulv Evenrud opplyst til flere medier at de hadde observert sovende personer inne i den iskalde bilen, og at de ikke ønsket å vekke dem.

Lensmann i Oppdal, Berit Trønsdal, avviste tirsdag at de fire var i livsfare, og mener det var riktig å ikke hjelpe.

– Hvis folk lider nød, skal politiet forsøke å hjelpe til. Men vi vurderte det sånn at disse ikke trengte hjelp fredag. På lørdag ble de jo tatt vare på, sier hun til NRK