Ap-sjefen smeller døra igjen for Sp og SV i EØS-spørsmålet

Ville vente, men snudde og binder ny regjering til EØS: Raymond Johansen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
Ville vente, men snudde og binder ny regjering til EØS: Raymond Johansen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Arbeiderpartiet kommer ikke til å styre uten EØS-avtalen. Den innebærer absolutt ingen problemer for norsk arbeidsliv, slår partisekretær Raymond Johansen fast foran neste stortingsperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hvilke valg har Norge?

Bare to valg? Stortingsflertallet har besluttet at Norge kun har to måter å samarbeide med EU på: Enten EU-medlemskap, eller EØS-avtalen.

EU-medlemskap vil folket ikke ha. Og EØS-avtalen høster voksende kritikk for å gripe inn i norsk samfunnsliv på udemokratisk vis.

Sjekker virkeligheten: Fagforbundet,EL & IT-Forbundet og Nei til EU ville utrede om det virkelig ikke finnes andre alternativer. I februar 2010 startet de utredningsprosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale.

Flere lurer: Mange nye organisasjoner har sluttet seg til prosjektet, blant annet Fellesforbundet og bondeorganisasjonene.

Rapport viser flere valg: Alternativ-utredningen på 188 sider ble lagt fram på en pressekonferanse 15. mars. Rapporten viser at det finnes flere realistiske måter å inngå handelsavtaler med EU på, uten å måtte underkaste oss EUs lovmaskineri automatisk.

Les rapporten her.

Sveits gjør det annerledes: I virkeligheten har også Sveits adgang til EUs indre marked gjennom et sett av handelsavtaler som ikke forplikter landet til automatisk å overta lover på et så bredt spekter som Norge.

Europautredningen: Vurderingen av alternativer til EØS-avtalen kommer etter at den regjeringsoppnevnte Europautredningen17. januar overleverte sin rapport NOU 2012:2 Utenfor og innenfor.

Europautredningen fikk i oppdrag kun å vurdere hvordan EØS-avtalen fungerer, ikke alternativene.

- Arbeiderpartiet kommer ikke til å styre uten EØS-avtalen, slår partisekretær Raymond Johansen fast overfor ABC Nyheter.

Dermed gjør han retrett fra det han sa til NRK fredag. Da sa Johansen at de rødgrønnes syn på den omstridte EØS-avtalen neste stortingsperiode først kan avklares i forhandlinger de tre partiene i mellom etter valget i 2013.

- Det er dårlig folkeskikk å forhandle før et valg er avholdt, sa Johansen til spørsmålet om EØS-avtalen vil ligge til grunn dersom det blir en rødgrønn regjering også i neste stortingsperiode.

Nå gjør han det likevel klart at det heller ikke i neste stortingspriode kommer på tale å droppe EØS-avtalen som SV og Sp er så sterke motstandere av.

- Velgerne kan være sikre

- Du sa spørsmålet om å regjere på grunnlag av EØS eller ikke, først kan forhandles om etter at stortingsvalget er avholdt. Er ikke dette spørsmålet så viktig at velgerne bør få greie på regjeringsalternativets syn idet de går til valg?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ap er veldig tydelig og klar på spørsmålet om EØS. Vi har løst dette gjennom syv år og har akkurat avgitt en EØS-melding som hele regjeringen står bak. Jeg mener det ikke er en aktuell problemstilling å ikke regjere på grunnlag av EØS. Men prinsipielt mener jeg man ikke forhandler i alle detaljer på forhånd.

Les også: Jubler for alternativer til EØS-avtalen

- Velgerne har krav på å vite

- Arbeiderpartiet har i måneder og år hamret løs på at velgerne i god tid før neste stortingsvalg må få vite hva en Høyre-/Frp-regjering vil stå for i økonomisk politikk. Samtidig sa du at rødgrønne regjeringspartnere først skal forhandle om EØS etter et valg?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Velgerne har krav på å få vite om en regjering kommer til å beholde handlingsregelen, NATO og EØS. Vi klargjorde EØS før 2005-valget. Mener SV og Sp at dette ikke er klargjort, må du spørre dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så spørsmålet om EØS som grunnlag for en ny rødgrønn koalisjonsregjering vil bli avklart før valget likevel?

- Ja sier Johansen, i en periode der misnøyen i fagbevegelsen mot EØS-avtalen har vokst til urovekkende høyder for Arbeiderpartiet.

- Intet problem for arbeidslivet

- Hva syns du om virkningen av EØS-avtalen slik den utvikler seg, for arbeidslivets regler?

- Norge er under veldig endring. Vi har hatt stor arbeidsinnvandring fra Øst-Europa. Av alle østeuropeiske innvandrere til de nordiske landene, har 60 prosent kommet til Norge. De øvrige 40 prosentene er fordelt på de tre andre, innleder Johansen.

- I flere sektorer opplever folk press på lønns- og arbeidsvilkår. Det er en stor utfordring. Samtidig mener jeg at arbeidsinnvandringa generelt har vært utrolig bra for Norge, sier han.

- Og utfordringene mener jeg lar seg løse med EØS-avtalen, slik som lange kontraktkjeder – der entreprenører setter ut arbeid til underentreprenøren, som setter ut til underentreprenør og så videre. Det lar seg løse ved å legge ansvaret på hovedentreprenøren. Så kan vi allmenngjøre tariffavtaler. Men bare tre-fire tariffavtaler er allmenngjort i Norge, mot 95 prosent i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alt dette er fullt mulig innenfor de rammene EØS-avtalen setter, forsikrer Raymond Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Postansatte stempler EU-systemet nord og ned

- EU-dommene er uproblematiske

- Ser du problemer med den såkalte Laval-dommen og andre dommer ved EU-domstolen som fagbevegelsne har reagert sterkt på?

- De er ikke noe problem. Vi har fått alle unntaksbestemmelsene vi har ønsket. Vi har vunnet alle saker. Å utstede garantier knyttet til rettsprosesser, er vanskelig. Men all erfaring viser det ikke er noe problem, svarer Ap-sekretæren.

- Å snakke om EØS-avtalen som problem for norsk arbeidsliv, er en fullstendig avsporing. Den store trusselen er en Høyre-/Frp-regjering, som vil endre arbeidsmiljøloven radikalt, med mer midlertidige ansettelser og konkurranse på lønn.

Les også: - Løsarbeid er farligere enn Høyres skattepolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Problemet er manglende bruk av det store handlingsrommet i EØS. Den kritikken rammer både regjeringen og LO. Vi har heller ikke gjort nok for å påvirke utformingen av nye lover i EU tidlig nok.

- Så Laval-dommen, utstasjoneringsdirektivet og slikt får ikke hårene til å reise seg på din rygg?

- Absolutt ikke! Vi har innført 30 tiltak i kamp mot sosial dumping, blant annet en kraftig styrking for renholdsbransjen nylig, sier Raymond Johansen.

Les flere nyheter om EU- og EØS-spørsmål

Les andre nyheter