Faremo åpner for å be om Stasi-arkiv

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier norske myndigheter vil bidra til at vi får innsyn i historiske Stasi-arkiv. (Foto: Scanpix).
Justisminister Grete Faremo (Ap) sier norske myndigheter vil bidra til at vi får innsyn i historiske Stasi-arkiv. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier at den delen av Stasis spionarkiv som ligger hos CIA er av historisk interesse, og at norske myndigheter vil bidra til at vi får innsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Via ukjente veier havnet arkivkort fra det østtyske hemmelige etterkrigspolitiet Stasi på amerikanske hender etter murens fall.

Arkivet – som omtales som Rosenholz-arkivet – kan inneholde opplysninger om agenter og informanter på norsk jord under den kalde krigen. Nå bør det hentes hjem, mener justispolitiker Anders B. Werp fra Høyre.

– Vil justisministeren ta initiativ til å få alle opplysninger i dette arkivet om Stasis aktiviteter i Norge utlevert fra CIA? spurte Werp i en interpellasjon i Stortinget tirsdag.

Les også: PST-sjefen har Faremos tillit

Omfattende

Werp viste til en fremtredende Stasi-forsker som mener arkivet kan inneholde så mange som 1.886 rapporter fra Norge, og at hele 85 prosent av disse er knyttet til politikk, militære spørsmål og forhold knyttet til etterretningen.

– Det er grunn til å tro at disse informantene var innsidere, og i liten grad emigrerte østtyskere, sa Werp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig understreket han at det å ha navnet sitt i arkivet ikke trenger bety at man var spion for DDR – det kan for eksempel innebære at østtyskerne bare ønsket å gjøre fremstøt.

Les også: LO-topp var Stasi-agent

Vil bidra

Faremo gjorde det klart i sitt svar at det ikke er noen oppgave for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å be om å få Rosenholz-filene utlevert til Norge. Samtidig sa hun at norske myndigheter vil bidra.

– En hjemføring av Rosenholz-filene er Justisdepartementets ansvar. Nå må vi undersøke hvordan og når dette kan skje. Jeg lover å gå inn i dette med full kraft, sa Faremo.

Werp mener på sin side at arkivet kan inneholde opplysninger som ikke er foreldet, og sier at disse i så fall må etterforskes. Han ville gjerne ha et mer detaljert svar fra Faremo på hvordan hun vil bidra til å få arkivet utlevert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faremo svarte da at Stasi-dokumentene utvilsomt er «historisk viktig materiale» som kan «bringe nytt lys over den kalde krigens historie også for Norge».

– Målet må være å sikre tilgang til materialet og få det belyst, men også å ta vare på sikkerhetsmessige forhold. Dette er forhold som kan være krevende for mange, sa hun.

Les flere nyheter her