Meny

Ny vår for britiske liberaldemokrater

Inntil nylig var Nick Clegg en relativt ukjent partileder, men TV-debattene har skaffet ham og Liberaldemokratene massiv oppmerksomhet. Hvordan det vil slå ut ved valget 6. mai gjenstår å se. Partiet lider under et en valgordning som støtter opp under et topartisystem. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lillebroren i britisk politikk, Liberaldemokratene, kan endre det politiske kartet. I Durham øyner en liten gjeng liberaldemokrater sjansen til å stjele plassen i Underhuset som har vært Labours i 75 år.

Labour og de konservative, de to tradisjonelle hovedmotstanderne i britisk politikk, er enige om én ting, ifølge en konservativ politiker NTB snakket med nylig.

– Liberaldemokratene er en plage. De stjeler stemmene våre, beklaget hun. Men for mange velgere som ønsker seg nye ideer og friske krefter, er Liberaldemokratene nå blitt et forlokkende alternativ.

Ti års kamp

Etter at den tidligere ukjente Nick Clegg stjal rampelyset fra Labour-statsminister Gordon Brown og de konservatives David Cameron under landets første TV-sendte partilederdebatt, har partiet gått forbi Labour på flere meningsmålinger. Dermed kan langt flere «gule» politikere få seg ny jobb i Westminster etter valget 6. mai. En av dem kan være Carol Woods fra Durham.

Les også: Valget kan bli historisk

– Jeg håper virkelig vi skal klare det denne gangen, sier Woods, som har kjempet for å bli representant for Durham i Parlamentet i ti år, til NTB.

Området rundt den vakre katedralbyen er tradisjonelt Labour-land. De konservative har ingen sjanser, mange har Margaret Thatchers nedleggelse av gruvene i området friskt i minne. Men mange er også lei Labour som har sittet 13 år ved makten.

Les også: Valg i Storbritannia 6. mai

Fra dør til dør

Sammen med et par unge, frivillige valgkampmedarbeidere går Carol Woods fra dør til dør i den idylliske landsbyen Shincliffe i utkanten av Durham. Men den solfylte aprilettermiddagen vi treffer dem, er det påskeliljer som dominerer langs de smale gatene, ikke folk.

Liberaldemokratene i Durham nordøst i England håper å kunne ta over plassen i parlamentet som Labour har sittet på i 75 år. Partiets kandidat Clare Woods møter både vennlig innstilte mennesker, men også stengte dører når hun går fra hus til hus. Foto: Gunnhild H. Bjerve / Scanpix .Liberaldemokratene i Durham nordøst i England håper å kunne ta over plassen i parlamentet som Labour har sittet på i 75 år. Partiets kandidat Clare Woods møter både vennlig innstilte mennesker, men også stengte dører når hun går fra hus til hus. Foto: Gunnhild H. Bjerve / Scanpix .

Et par vennlige gamle damer åpner dørene og forteller at de allerede er på Woods’ side. En eldre mann meddeler surt at han har lite til overs for partiets finanspolitiske talsmann, Vince Cable, og deres skattepolitikk.

Woods rusler ufortrødent videre og putter valgbrosjyrer i postlukene.

Av mangel på velgere å overbevise forteller hun heller en norsk journalist at det under Labours styre er blitt 200 færre politifolk her. Og de siste 18 månedene har arbeidsledigheten blitt doblet.

– Nordøst-England er blitt hengende etter under Labour, mener Woods.

Historisk mulighet

Dersom Liberaldemokratene lykkes i Durham og i flere andre marginale valgkretser, kan partiet få en historisk maktposisjon som støtteparti i Parlamentet etter valget 6. mai.

Ulikt de fleste andre land i Europa er ikke britene vant til å dele på makten. Valgordningen der det kun velges én representant fra hver valgkrets – den som får flest stemmer – har opprettholdt topartisystemet i årtier. Stemmene til småpartiene går nærmest i søpla.

– Valgordningen gjør at mange skremmes bort fra det politiske systemet, de føler at deres stemme ikke teller, mener Woods.

Taktisk trøbbel

Partiet har trolig mange flere sympatisører enn det som vises i valgresultatene. Mange stemmer heller taktisk på et av de to store partiene for å hindre en uønsket kandidat i å vinne.

Den britiske statsministeren Gordon Brown blir pustet i nakken av David Cameron og Nick Clegg. Foto: AP/ Lewis Whyld.Den britiske statsministeren Gordon Brown blir pustet i nakken av David Cameron og Nick Clegg. Foto: AP/ Lewis Whyld.

Det kan også ramme partiet nå – mange mener at Liberaldemokratene ligger mer til venstre enn til høyre, og at det er mer sannsynlig at de vil inngå samarbeid med Labour og den upopulære statsministeren Gordon Brown.

Uansett hvem Liberaldemokratene skulle inngå samarbeid med, vil de stille som krav at valgsystemet endres. De ønsker å gjøre det mer representativt og få slutt på de såkalte «safe seats» der sittende partier ikke har noen reelle utfordrere.

At det også kan åpne døra for mer ytterliggående partier som Det britiske nasjonalistpartiet BNP, mener Woods er en pris verdt å betale.

– Du kan ikke se på det slik. Det trengs en sterk opposisjon for å ha et godt styresett i et land, sier Woods før hun putter enda en valgbrosjyre i en ny postluke.

I begynnelsen av mai får hun vite om den ti år lange innsatsen krones med seier. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus