Meny

Refsdal forsøkte å gjøre seg ubetydelig

Pål Refsdal avholder pressekonferanse om kidnappingen i Afghanistan mandag ettermiddig. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frilansjournalist Pål Refsdal fryktet at han ville bli overlevert til Al-Qaida og vurderte å rømme mens han satt fanget i Afghanistan.

Fakta om Pål Refsdal

* Pål Refsdal har siden 1980-tallet arbeidet i en rekke krigs- og konfliktområder som frilansjournalist og hjelpearbeider:

* I 1985 fulgte Refsdal mujahedingeriljaen i Afghanistan og skal ha deltatt i flere angrep mot sovjetiske styrker.

* Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt. Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.

* Han har blant annet levert saker til Aftenposten, TV 2, VG og NRK.

* I 2001 ble han renvasket etter først å ha blitt beskyldt for å hyre inn en angolansk leiemorder til å drepe tre nordmenn knyttet til Norsk Folkehjelps mineprogram i Angola.

* Refsdal var på oppdrag for produksjonsselskapet Novemberfilm da han ble bortført i Afghanistan. Han ble løslatt onsdag 11. november etter en snau uke i fangenskap, og kom hjem til Norge søndag. (©NTB) (©NTB)

På en pressekonferanse mandag fortalte frilansjournalisten hvordan dagene i fangenskapet var. Først forsøkte han å overbevise sine kidnappere om at norske myndigheter hatet ham og at det derfor var helt utenkelig at de ville betale løsesummen på 500.000 dollar som var blitt framsatt.

– Jeg forsøkte å gjøre meg så ubetydelig som mulig og fortalte at norske myndigheter ikke ville gjøre noe som helst, sa Refsdal.

Etter fire dager trodde han at den utro Taliban-kommandanten som både hadde vært hans vert og sikkerhetsgaranti, ville forsøke å selge ham til andre og mer profesjonelle grupper som driver kidnapping. Refsdal fryktet også at al-Qaida hadde fått vite at han var tatt til fange og ville forlange å få ham overlevert fra Taliban.

– Al-Qaida betaler ikke for utlendinger og trenger ikke penger, sa Refsdal

– Var naiv

Journalisten erkjenner i ettertid at han var naiv når det gjaldt å undervurdere grådigheten til underkommandanten i Taliban som skulle sørge for hans sikkerhet. Han ble selv bedt om å ringe den norske ambassaden og fremme kravet fra kidnapperne. Ble det ikke innfridd ville han bli drept, fikk han vite.

Hvorfor han til syvende og sist ble løslatt, uten at det ble betalt noen penger, vet han ikke.

– Det er sagt fra UD at det ble ordnet gjennom en afghansk løsning, men hvordan vet jeg ikke, sier Refsdal.

Slipper å betale

Refsdal ble tatt til fange i Afghanistan mens han lagde en film om Taliban. Kidnapperne mente angivelig at han var spion. Han ble frigitt etter en knapp uke, ifølge norske myndigheter uten at det ble betalt løsepenger for ham.

Refsdal kom hjem til Norge søndag. Journalisten har fått mye kritikk for at han reiste inn i det Taliban-dominerte området til tross for UDs klare råd om å la det være. Det har vært spekulert i om han eller produksjonsfirmaet Novemberfilm vil få en regning for den operasjonen som departementet satte i verk.

– Det er klart at vi ikke vil få en regning fra UD. Det vi i stedet må prøve på er å bruke denne historien til noe, sier daglig leder Kjetil Johnsen i Novemberfilm. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus