Skal redde 15.000 arbeidsplasser

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p15.000 personer kan i år unngå arbeidsledighet, hvis regjeringens tiltakspakke slår til. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krisepakken som skal redde arbeidsplasser over hele landet, har en ramme på 20 milliarder kroner.

– Dette er de kraftigste tiltakene som er foreslått mot arbeidsløshet på over 30 år, og blant de sterkeste virkemidlene i et internasjonalt perspektiv, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Da finansminister Kristin Halvorsen (SV) la fram krisepakken fra Stortingets talerstol mandag, sa hun at pakken vil gi 15.000 arbeidsplasser i løpet av 2009.

– Alle internasjonale nyheter om virkningen av finanskrisen har vært dårlig nytt så langt. Derfor kommer vi med kraftfulle virkemidler, og derfor er vi beredt til å komme med nye virkemidler når det trengs, sa Halvorsen.

Samtidig sa hun at det vil være umulig for regjeringen å avverge at arbeidsledigheten øker i 2009, og hun fryktet at ledigheten vil komme opp i 4 prosent mot slutten av 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kraftig medisin

Regjeringens samlede tiltak gir en økonomisk impuls på 2,3 prosent, vesentlig høyere enn målsettingen på 1,5 prosent for euroområdet.

– Dette er meget kraftig medisin i et land som tross alt ligger godt an i forhold til sine naboer, sa Halvorsen.

Hun viste til at den såkalte handlingsregelen for bruk av oljepenger er en tøyelig ordning. I budsjettet for 2009 legges det derfor opp til en bruk på 5,2 prosent, mot 4 prosent i et «normalår». I vekståret 2007 var bruken på 3,3 prosent.

Tiltakspakken har en ramme på 20 milliarder kroner, hvorav 16,7 milliarder ligger på budsjettets utgiftsside, mens 3,3 milliarder kroner er målrettet skattelette for næringslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De store tiltakene i pakken kommer til kommunene og samferdsel. Her er det mange mindre tiltak som er spredt over hele landet, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselssektoren får en tilleggsbevilgning på 3,65 milliarder kroner, der jernbanen får 1,3 milliarder kroner, mens 1,5 milliarder kroner går til riksveiinvesteringer.

Grønne tiltak

Senterpartilederen kaller tiltakspakken en dugnad for arbeidsplasser og en grønn opprustning for hele landet.

– Dette er en pakke med grønn profil, sier Navarsete.

I pakken er det avsatt 1,2 milliarder kroner til energieffektivisering, det er også satt inn tiltak på naturforvaltning og kulturminner. Testanlegget på Mongstad har fått en ny anslagsendring på 962 millioner kroner, som vil bety full aktivitet. Regjeringen spytter i 50 millioner kroner til 5.000 nye ladestasjoner for elbiler rundt om i landet. Det er Transnova som skal administrere disse.

Regjeringen legger fram nye tiltak 9. februar rettet mot finanssektoren og penge- og kredittmarkedene for å styrke bankenes utlånsevne, slik at næringslivet og husholdningene lettere skal få nye lån. (©NTB)