Meny

– Skandale at Darfur-styrke ikke er på plass

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At det ennå ikke er utplassert en god fredsstyrke i Darfur, er en skandale, mener statssekretær Raymond Johansen. Han gir Sudans regjering mye av ansvaret.

– Regjeringen i Khartoum har definitivt ikke gjort nok for å skape fred i Darfur, sier Johansen til NTB.

Det er fortsatt uvisst når styrken til FN og Den afrikanske union vil være fulltallig og stor nok til å beskytte befolkningen i Darfur, der 2,5 millioner mennesker er drevet på flukt og titusener er drept de siste fire til fem årene.

Johansen ser ingen annen løsning enn at verdenssamfunnet øker presset på myndighetene, som blant annet har sagt tvert nei til en norsk-svensk avdeling med ingeniørsoldater.

– Tror du regjeringen virkelig ønsker fred i Darfur?

– Det må jeg tro. Det er det de sier. Men vi mener de må gjøre langt mer, fremholder Johansen (Ap).

Konferanse i Oslo

Den norske regjeringen er tirsdag og onsdag vertskap for FNs og Verdensbankens giverlandskonferanse for Sudan. Konferansen skal først og fremst være en støtte til fredsprosessen i Sør-Sudan, men Norge har også tatt initiativ til et eget møte om Darfur, som ble arrangert mandag.

Johansen mener det er helt nødvendig å finne en løsning i Darfur hvis fredsprosessen mellom nord og sør skal fungere. Han beklager likevel at den store oppmerksomheten om Darfur de siste årene har gått på bekostning av fredsprosessen mellom nord og sør.

– Det virker som om verdenssamfunnet ikke greier å ha to saker på dagsordenen samtidig, og det er sterkt bekymringsfullt. Selvfølgelig må vi bry oss om det som skjer i Darfur, men utviklingen i sør er så dramatisk og muligheten for at det igjen bryter ut store kamper så overhengende at den nå fortjener mye større fokus enn den har hatt, mener statssekretæren i Utenriksdepartementet.

Penger på bok

Forrige gang Norge var vertskap for giverlandskonferansen, rett etter at fredsavtalen var på plass i 2005, ble det lovet i alt 29 milliarder kroner til Sør-Sudan. Men pengene har hatt liten effekt. Mangelen på skoler, helsetilbud og annen infrastruktur er fortsatt enorm, og svært få flyktninger har flyttet sørover. Faktum er at mange av pengene fortsatt står på bok hos Verdensbanken.

– Verdensbankens fond har åpenbart ikke fungert godt nok. Det er strenge byråkratiske regler for å få utbetalt pengene, og i Sør-Sudan er det liten kapasitet til å ta imot og bruke pengene. Det har også vært mye korrupsjon og dårlig økonomisk styring som har undergravd tilliten til de regionale myndighetene, fastslår Johansen.

Problemene i Sør-Sudan dreier seg imidlertid om mer enn manglende utbetalinger fra Verdensbanken. Striden om hvordan oljeinntektene skal fordeles mellom nord og sør er langt fra løst, og fortsatt meldes det om sammenstøt mellom sørsudanske styrker og styrker som er lojale mot regjeringen.

Uoversiktlig

Samtidig er konflikten i Darfur vest i landet mer innfløkt enn noensinne. Lastebiler med nødhjelp blir plyndret, hjelpearbeidere drept og opprørsgruppene er blitt så mange at det er vanskelig å ha oversikt.

– Stadig dukker det opp nye grupper med nye navn som hevder at de har en milits og en befolkning bak seg. Problemet er å vite hvem vi skal forhandle med, sier Johansen.

Også i Darfur ble det for to år siden undertegnet en fredsavtale, men ikke alle opprørerne sluttet seg til den, og i dag mener mange at avtalen har gjort vondt verre.

Raymond Johansen synes det er spesielt bekymringsfullt at konflikten i Darfur har spredt seg til flere naboland.

– Det er snakk om svake stater der velorganiserte væpnede grupper kan få stor innflytelse. Nå har vi verken sikkerhet eller en fredsavtale i Darfur. Vi er nødt til å få begge deler på plass. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus