Meny

Gir kvinnene skylda for legemangelen i Forsvaret

Dag Hjelle (tv) skriver i et brev til Forsvarssjefen (th) at et økende antall kvinnelige medisinstudenter er hovedårsaken til legemangelen i Forsvaret. Foto: Scanpix.
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarstopp hevder at den viktigste årsaken til legemangelen i Forsvaret er at antallet kvinnelige legestudenter har økt.

Fungerende sjef for Forsvarets sanitet, Dag Hjelle, skriver i et brev til Forsvarssjefen at hovedårsaken til at Forsvaret mangler leger «er først og fremst en utvikling der antallet kvinnelige studenter har økt betydelig.»

Blant annet skriver han at dagens ordning med å bruke vernepliktige leger, den såkalte VAB-ordningen (vernepliktig akademisk befal), ikke er like attraktiv for kvinner som for menn.

I brevet hevder han at dette er en viktig årsaken til at legetilgangen har gått ned.

Han uttrykker også bekymring over at stadig flere av medisinstudentene allerede har gjennomført verneplikten når de starter på studiet, og at stadig flere søker fritak.

Les hele brevet her (PDF).

- Underlig

Per-Ove Width (Frp) i Forsvarskomiteen er skeptisk til at kvinneandelen er hovedårsaken:

- Det høres litt underlig ut, for det skal vel ikke være noen forskjell om det er kvinnelige eller mannlige leger. Vi strever med å få nok leger inn i Forsvaret, og kvinnene bør være like engasjerte som mennene.

Hege Gjessing, leder i Yngre legers forening, er derimot enig i at den økte kvinneandelen på medisinstudiet er en årsak til at Forsvaret mangler leger.

- 70 prosent av medisinstudentene er kvinner. Dette vil selvsagt spille en rolle for rekrutteringen, men det er andre forhold som gjør det mindre aktuelt for mange.

Hun peker blant annet på lønnsnivået. Foreningen har anbefalt alle sine medlemmer å gjennomføre verneplikten for medisinstudiet, blant annet fordi lønnen for vernepliktige leger er for lav.

- De har et lønnsgrunnlag som ligger omlag 100.000 under turnuslegelønn.

Degradering

Gjessing sier at ansvars- og myndighetsforhold er andre viktige årsaker til at leger vegrer seg.

- Forsvaret har gjennom flere runder villet behandle VAB helt likt med andre grupper, det vil si at de ved to anledninger har vedtatt å degradere VAB-ene, sist i fjor, og forrige gang i 1997.

- For legene handler dette om at man må ha myndighet når man har ansvar. Forsvaret har trukket seg ved begge disse forsøk, og opprettholdt ordningen. Men dette har blitt opplevd som dårlig håndtering, også med tanke på rekrutteringsproblematikken.

Les også:

Avtale om Afghanistan-leger i boks

Forsvaret får doblet antall legestillinger

Har kansellert oppdrag på grunn av legemangel

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus