Meny

- Mareritt for Pakistan

Tåregassgranat eksploderer under opptøyer i Srinagar, hovedstaden i indisk Kashmir. Det var opptøyer i delstaten etter attentatet mot den pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto. Foto: Scanpix/EPA
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykt for større uroligheter og borgerkrig uttrykkes av internasjonale medier etter attentatet mot opposisjonslederen Benazir Bhutto torsdag.

En politmann skyter tåregass mot en rasende folkemengde ved den internasjonale flyplassen i Islamabad. Foto: Scanpix/AFPEn politmann skyter tåregass mot en rasende folkemengde ved den internasjonale flyplassen i Islamabad. Foto: Scanpix/AFP

Drapet på den tidligere statsministeren, som gjorde politisk comeback etter å ha vendt tilbake fra eksil for å delta i neste måneds valgkamp «er en katastrofe for et land som allerede flørter med statlig sammenbrudd», heter det i en lederartikkel fra den britiske dagsavisen Financial Times.

Pakistan har atomvåpen, og grense mot krigsherjede Afghanistan. Det er også kjent at flere Taliban og al-Qaida-medlemmer oppholder seg i landet.

Det «voldelige dødsfallet etterlater et hull i den nasjonale politikken og legger en farllig ekstra dimensjon til oppløsningen i et land som allerede er i ferd med å falle fra hverandre etter flere tiår med sivil og militær vanskjøtsel», skriver Financial Times videre.

Bhutto ble begravet i Pakistan fredag, fulgt av store folkemengder.

- Atombombe
Nyhetsbyrået AFP har gjort en oppsummering av lederartikler skrevet dagen etter drapet på Bhutto:

Italienske Corriere della Sera skriver at «Pakistan er i ferd med å bli en stadig store atombombe», og la vekt på frykten for at militæret kanskje vil ta tilbake makten etter Bhuttos død. Hun ble drept av en selvmordsaksjonist under et valgmøte torsdag.

The Times of London skriver at Pakistan nå befinner seg i «et mareritt-scenario».

Den jordanske avisen Al-Dustour skriver at «attentatet mot Bhutto» er en forferdelig handling som breeder grunnen for borgerkrig i Pakistan, et land som allerede i utgangspunktet stod ovenfor en vanskelig fase av religiøse, etniske og politiske grunner.

«Alt tyder på at Pakistan nå vil gå inn i en mørk og vanskelig periode.»

Den drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto ble gravlagt sør i Pakistan fredag. Foto: Scanpix/AFPDen drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto ble gravlagt sør i Pakistan fredag. Foto: Scanpix/AFP

Ustabilt
Aviser i muslimske Tyrkia advarte om at Pakistan risikerer langvarig utstabilitet.

«Den interne freden, stabiliteten og demokratiske fremtiden for Pakistan har blitt drept sammen med Bhutto (...) Dette er et hardt slag som vil ødelegge Pakistans fremtid», skriver den liberale dagsavisen Milliyet.

Ledende amerikanske aviser oppfordret president George W. Bush til å revurdere sin betingelsesløse støtte til Pakistans president Pervez Musharraf, en viktig alliert i den amerikanske «krigen mot terror.»

«Amerikansk politikk må nå siktes inn mot å bygge et sterkt demokrati i Pakistan som har respekt og støtte fra landets borgerne, samt viljen og evnen til å bekjempe al-Qaida og Taliban, skriver The New York Times i sin lederartikkel.

«De dager da Washington setter all lit til et eller to individer i Pakistan må nå ta slutt.»

Demokrati
Washington Post skriver at «valgavvikling 8. januar eller kort tid etter, og et gjenopprettet demokrati, forblir den beste måten det sentrumsorienterte flertall i Pakistan har til å bekjempe de ekstremistiske kreftene som i går vant en stor, om enn avskyelig, seier.»

Den tyske konservative avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at drapet på Bhutto «på forferdelig vis demonstrerer Pakistans tilstand, og hvor langt landet er fra selv en halvveis stabil situasjon.»

Franske Liberation skriver at attentatet er en «dramatisk eskalering» av uroen «som truer selve denne statens eksistens i det den fremdeles strever med å finne frem til identitet og stabilitet 60 år etter at den ble grunnlagt.»

Krise
Belgiske Le Soir skriver at Pakistan er i krise. «Demokratiet vrir seg i blod, og kan snart være uten liv, i dette landet av religiøs ekstremisme og militær totalitarisme.»

I Bejing skriver det offisielle kinesiske nyhetsbyrået på sin side at attentatet vil føre til fornyet innsats mot terror og islamsk fundamentalisme i Pakistan.

«Hendelsen kan skape en midlertidig forsoning mellom president Musharraf og landets opposisjon», skriver China News Service.

«Uansett hva som blir resultatet av valget vil attentatet styrke anti-terrorpolitikken til den pakistanske regjeringen.»

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus