Meny

Barn utsetter seg for fare på Internett

Barn utsetter seg for fare på Internett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barn og unge gir fremmede tilgang på privat informasjon og er ukritiske til hvilke bilder de legger ut på nett.
Illustrasjonsfoto:
Scanpix

Det viser en ny rapport fra Redd Barna. Barn utsetter seg for fare ved å legge ut personlig informasjon om seg selv på internett og ved å møte folk de ikke kjenner, sier Elisabeth Skogrand rådgiver i Redd Barna til ABCnyheter.

- Disse barna kan jo bli kontaktet av voksne med gale hensikter, og det er jo faktisk fare for at de kan bli utsatt for overgrep som følge av dette, mener hun.

Rapporten viser at det er flest jenter som bruker interaktive nettsteder. Ungdommene sier de ofte snakker med ukjente og synes det er gøy å flørte på nettet. Flertallet av dem har også egen hjemmeside. De vet at hvem som helst kan se siden, men de tenker ikke så mye over det. Det er ikke uvanlig å ha navn, adresse, skole, e-mail, og bilder på siden sin. Det finnes også ungdommer som legger ut telefonnummeret sitt. Ungdommene forteller at det er en kort vei fra å chatte med noen til og faktisk møte dem i person. Det er vanlig og nesten litt «in» sier de.

Rapporten er basert på dybdeintervjuer med 75 ungdomskoleelever.

Legger ut private bilder

Rapporten avdekker også at det er vanlig å legge ut bildet sitt på nettsteder der man får tilbakemelding og poeng for utseendet sitt. Mange av ungdommene legger ut lettkledde bilder for moro skyld. De tenker ikke over at bildene deres er tilgjengelige for alltid.

Foreldre har ikke peiling

Ifølge rapporten vet foreldre sjelden hvem barna har kontakt med på MSN, og de vet heller ikke hva de driver med på hjemmesidene deres. Enkelte av foreldrene viste ikke engang at barna deres hadde hjemmeside. Skogrand mener mange barn ser Internett som en voksenfri sone.

- Ungdommene i rapporten sier at de ville fortalt foreldrene mer om hva de gjør på internett dersom foreldrene hadde mer kunnskap om det,forklarer hun.

Hun syns flere foreldre må sette seg inn i barnas nettvirksomhet.

- Foreldre må engasjere seg i barnas internettvirksomhet på samme måte som de gjør med alle andre arenaer som barn er aktive på, påpeker hun.

(illustrasjonsfoto startsiden.no: flickr

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus