Meny

3,5 millioner til telling av irakere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forskere skal frem til sommeren telle irakiske flyktninger i nabolandet Jordan. Utenriksdepartementet sponser prosjektet med 3,5 millioner kroner. - Spennende, mener prosjektleder Åge Tiltnes i

For fire år siden startet nok en krig mot Irak. I Jordan begynte en tidlig å gjøre klar flyktningeleirene på grensa. Arkivfoto: ScanpixFor fire år siden startet nok en krig mot Irak. I Jordan begynte en tidlig å gjøre klar flyktningeleirene på grensa. Arkivfoto: Scanpix

Jordanske myndigheter har hittil stort sett oversett den store irakiske flyktningegruppen i landet.

- Men de jordanske myndighetene har nå bestemt seg for å forholde seg mer aktivt til denne gruppen, så nå er dette noe av det viktigste de gjør, sier prosjektleder Åge Tiltnes i forskningsstiftelsen Fafo.

Han skal lede et norsk finansiert arbeid for å avdekke hvor mange irakere som nå befinner seg innenfor Jordans grenser.

De første flyktningene kom på 80-tallet fra Saddam Husseins Irak. Etter den første gulfkrigen på begynnelsen av 90-tallet økte antallet flyktninger til nabolandet. Og etter krigen som begynte for fire år siden, har antallet eksplodert.

Myndighetene i Jordan har for øyeblikket ingen aning om hvor mange irakere som oppholder seg i landet legalt eller illegalt. Anslagene varierer fra 500.000 til én million.

- Nå ser det jo ut til at denne befolkningen vil bli en stund i Jordan, så det er jo klart at myndighetene ønsker internasjonal støtte til å finansiere dette, sier Tiltnes som også minner om at Jordan ikke er et veldig rikt land.

- Og flyktningene er naturlig nok også en belastning på tjenester som vann, kloakk og så videre, sier Fafo-forskeren.

Jobben med å telle antallet lovlige og ulovlige irakere i Jordan skal skje i samarbeid med det lokale statistiske byrå, men det er Fafo som har ansvaret.

Budsjettet for undersøkelsen er på 550.000 US-dollar, det vil si nesten 3,5 millioner norske kroner. Ifølge Tiltnes er det Utenriksdepartementet til Jonas Gahr Støre som har sagt ja til å dekke denne regningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus