3,5 millioner til telling av irakere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere skal frem til sommeren telle irakiske flyktninger i nabolandet Jordan. Utenriksdepartementet sponser prosjektet med 3,5 millioner kroner. - Spennende, mener prosjektleder Åge Tiltnes i

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fire år siden startet nok en krig mot Irak. I Jordan begynte en tidlig å gjøre klar flyktningeleirene på grensa. Arkivfoto: ScanpixFor fire år siden startet nok en krig mot Irak. I Jordan begynte en tidlig å gjøre klar flyktningeleirene på grensa. Arkivfoto: Scanpix

Jordanske myndigheter har hittil stort sett oversett den store irakiske flyktningegruppen i landet.

- Men de jordanske myndighetene har nå bestemt seg for å forholde seg mer aktivt til denne gruppen, så nå er dette noe av det viktigste de gjør, sier prosjektleder Åge Tiltnes i forskningsstiftelsen Fafo.

Han skal lede et norsk finansiert arbeid for å avdekke hvor mange irakere som nå befinner seg innenfor Jordans grenser.

De første flyktningene kom på 80-tallet fra Saddam Husseins Irak. Etter den første gulfkrigen på begynnelsen av 90-tallet økte antallet flyktninger til nabolandet. Og etter krigen som begynte for fire år siden, har antallet eksplodert.

Myndighetene i Jordan har for øyeblikket ingen aning om hvor mange irakere som oppholder seg i landet legalt eller illegalt. Anslagene varierer fra 500.000 til én million.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå ser det jo ut til at denne befolkningen vil bli en stund i Jordan, så det er jo klart at myndighetene ønsker internasjonal støtte til å finansiere dette, sier Tiltnes som også minner om at Jordan ikke er et veldig rikt land.

- Og flyktningene er naturlig nok også en belastning på tjenester som vann, kloakk og så videre, sier Fafo-forskeren.

Jobben med å telle antallet lovlige og ulovlige irakere i Jordan skal skje i samarbeid med det lokale statistiske byrå, men det er Fafo som har ansvaret.

Budsjettet for undersøkelsen er på 550.000 US-dollar, det vil si nesten 3,5 millioner norske kroner. Ifølge Tiltnes er det Utenriksdepartementet til Jonas Gahr Støre som har sagt ja til å dekke denne regningen.