- Han ser frem til å gi sin versjon

PREGET: Forsvarer Gunhild Lærum sier Lommemannen-siktede Erik Andersen er preget av stundens alvor. (Foto: Politiet / Scanpix)
PREGET: Forsvarer Gunhild Lærum sier Lommemannen-siktede Erik Andersen er preget av stundens alvor. (Foto: Politiet / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMandag starter rettssaken mot Lommemannen i Follo tingrett. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Lommemann-saken
* Politiet mener én mann, «Lommemannen», har forgrepet seg på nærmere 160 gutter siden 1970-tallet.
* Mannen skal blant annet ha klippet vekk fôret i bukselommene sine, bedt gutter om å finne bilnøklene hans i lomma og på den måten fått barna til å beføle ham.
* 11. januar 2008 ble Erik Andersen fra Bergen pågrepet, mistenkt for å være den såkalte Lommemannen.
* Politiet skal ha DNA-bevis mot mannen og har blant annet beslaglagt bukser uten lommefôr fra mannens hjem.
* Tiltalen ble offentliggjort mandag 24. august. Den omfatter overgrep mot 66 unge gutter.
* Det er satt av fem måneder til rettssaken, som starter 2. november i Follo tingrett i Ski.
(©NTB)

Erik Andersen er tiltalt for overgrep eller forsøk på overgrep mot 66 gutter. Han er også tiltalt for seks brudd på våpenloven. Mandag starter rettssaken i Follo tingrett.

Les alt om Lommemann-saken her

- Vi har akkurat vært hos han, og har snakket med ham på telefonen. Han er preget av stundens alvor, og at det bare er et par døgn igjen. Men han ser frem til å gi sin versjon av saken, sa Andersens forsvarer, Gunhild Lærum, til ABC Nyheter på fredag.

To voldtekter

Overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd mellom 1999 og 2006. To av tiltalepunktene gjelder voldtekt.

Den ene voldtekten skal ha skjedd ved en skole i Hordaland i 1999, mens den andre skal ha skjedd ved en campingplass i Valdres i 2005. I begge tilfellene dreier det seg om oralsex.

Les også: Lommemannen anmelder 17-åring

Andersen er også tiltalt for fire tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år der den seksuelle omgang likestilles med samleie (hvor voldtektene utgjør to av tilfellene), og 11 tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har innrømmet 20 forhold

De siste 51 forholdene dreier seg om forsøk på utuktig eller seksuell omgang med barn under 14 år. Disse sakene kjennetegnes ved nettopp det som ga Lommemannen sitt navn.

Ved å fjerne fôret i bukselommen og gå uten undertøy, skal han ha lurt unge gutter til å utføre seksuelle handlinger.

Flere overgripere

Andersen har innrømmet befatning med rundt 20 av forholdene han er tiltalt for, men Lærum har tidligere uttalt at mannen at han også får skylden for overgrep som en annen har begått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er fortsatt av den oppfatning av at det er flere overgripere, sier Lærum til ABC Nyheter.

- Var deprimert

Lærum har tidligere uttalt til VG at det var Andersens livssituasjon som førte til de overgrepene han har innrømmet å ha forfatning med.

- I løpet av årene hvor dette pågikk var han deprimert og gjennomgikk ulike stressituasjoner i livet. Han forklarer at overgrepene var en flukt fra hverdagen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hundre saker

I 2003 startet politiet jakten på den såkalte Lommemannen. Man mente da at han skulle stå bak overgrep mot 300-400 gutter i en tidsperiode på 40 år.

Fredag 11. januar i 2008 pågrep politiet Erik Andersen, som man mente var identisk med Lommemannen.

Antallet saker ble redusert, og kun saker fra ti år tilbake er med i tiltalen. Tidlig i etterforskningen uttalte politiet at de mente han hadde forgrepet seg på nærmere 160 gutter siden 70-tallet.

- Etterforskningen for dårlig

Påtaleansvarlig Jorid Kile Berg i Follo uttalte deretter at Follo politidistrikt innstilte på å tiltale mannen for 98 overgrep mot unge gutter. Så endte man altså til slutt på 66 overgrep. Årsaken skal ifølge TV 2 ha vært at statsadvokat Per Egil Volledal mente de andre

Politimesteren i Follo innrømmet at politiets etterforskning i saken har vært for dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke tatt gode nok åstedsundersøkelser, det er ikke gjennomført gode nok avhør, verken av fornærmede eller vitner. I den grad det er tatt avhør, sa Olafsen til TV 2 nyhetene i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overgrep i egen barndom

Erik Andersen er tiltalt for seks brudd på våpenloven. Han skal ha hatt en Magnum-revolver, en pistol, ammunisjon, pepperspray, tre elektrosjokkvåpen, en teleskopbatong og seks springkniver oppbevart hjemme og på arbeidsplassen.

Les også: Mener lommemann-tiltalt brukte Viagra

Ifølge VG vil Andersen forklare seg om overgrep som skjedde i hans egen bearndom, på slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet.

Vil forklare seg mandag

Lærum ønsker ikke å kommentere disse overgrepene, og sier dette er noe VG Nett har fått via tilgang til politiavhørene. Men hun sier det er noe Andersen vil gå inn på i sin forklaring i retten.

- Han kommer til å gi sin versjon av sin barndom og sin voksne alder, sier Lærum.

Les også: Få plasser til publikum i Lommemann-saken

Det er forventet at Andersen vil forklare seg allerede mandag. Det er satt av fem måneder til rettssaken, som er berammet til å vare ut mars 2010.