Norsk advokat forsvarer folkemordtiltalt

Radovan Karadzic får norsk assistanse i form av forsvareren Jan Heftye Blehr når rettssaken mot han starter om kort tid. Her er Blehr avbildet under i Oslo tingrett i 2004. (Foto: Scanpix)
Radovan Karadzic får norsk assistanse i form av forsvareren Jan Heftye Blehr når rettssaken mot han starter om kort tid. Her er Blehr avbildet under i Oslo tingrett i 2004. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen norske advokaten Jan Heftye Blehr er med i forsvarergruppen som skal bistå den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic når rettssaken trolig begynner om kort tid.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Radovan Karadzic

* Radovan Karadzic, født 19. juni 1945, var en av grunnleggerne og leder av Det serbiske demokratiske partiet (SDS) fram til juli 1996, altså før, under og etter krigen i Bosnia-Hercegovina.

* Han var også leder av den selvoppnevnte bosnisk-serbiske delstaten Republika Srpskas nasjonale sikkerhetsråd fra 27. mars 1992 og president i Republika Srpska fra mai 1992. Fra desember 1992 var han også formelt øverstkommanderende for den bosnisk-serbiske hæren.

* Karadzic er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

* Karadzic ble første gang tiltalt for krigsforbrytelser av aktoratet ved ICTY 25. juli 1995. Han ble likevel ikke arrestert av NATO-styrker i Bosnia som overtok kontrollen i landet 1. januar 1996 som en del av Dayton-avtalen.

* Sommeren 1996 gikk Karadzic i dekning og tilbrakte deretter størsteparten av tiden under falsk identitet i Serbias hovedstad Beograd. Han ble pågrepet i juli 2008 og senere utlevert til ICTY i Haag.

(Kilde: ICTY Case Information Sheet) (©NTB)

– I min alder har jeg vel fått de venner og uvenner jeg skal ha, sier Blehr (69) til NTB på spørsmål om det kan være en belastning å delta i forsvaret av den folkemordtiltalte Karadzic.

– Men man skal kanskje være litt robust, tilføyer han.

Foreløpig har han truffet Karadzic én gang, da i form av et cirka to timer langt møte i fengselet i Haag der Karadzic sitter i varetekt.

Blehr har en omfattende internasjonal virksomhet bak seg og har en stund figurert på listen over forsvarere som Den internasjonale straffedomstolen ICC opererer med.

Ikke helt alene

– Han forsvarer seg selv, men realiteten er at han har et team av advokater bak seg, sier Blehr om Karadzics planlagte forsvar.

Den amerikanske advokaten Peter Robinson leder gruppen av advokater sammen med en opprinnelig serbisk advokat bosatt i Nederland og et par assistenter. I tillegg kommer et par advokater i Beograd, en dansk advokat og et par nederlandske og britiske jurister, i tillegg til ham selv, op

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Radovan Karadzic er tiltalt på elleve punkter. (Foto: Scanpix)Radovan Karadzic er tiltalt på elleve punkter. (Foto: Scanpix)

plyser Blehr.

Rettssaken mot Karadzic er foreløpig fastsatt til å begynne i Haag 21. oktober ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, forkortet ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia).

Karadzic ble pågrepet av serbiske myndigheter i juli 2008 etter å ha vært på flukt i 15 år og levd i dekning i Beograd mesteparten av tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er tiltalt på elleve punkter for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Karadzic insisterer i likhet med Serbias tidligere president, avdøde Slobodan Milosevic, på å forsvare seg selv.

Rådgivere

Fordi Karadzic skal opptre som sin egen forsvarer i retten, får advokatene offisielt bare tituleres som «rådgivere».

De får ikke adgang til selve rettssalen mens retten er i møte, men må følge saken fra publikumsgalleriet. De har tilgang til Karadzic i pausene, men må ellers gi sine råd når de møter den tiltalte i fengselet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva synes han om at Karadzic legger opp til et i stor grad politisk forsvar?

– Det er forståelig. Men når det er sagt, må det tilføyes at det er utilstrekkelig. Vår oppgave er å gå inn i jussen, se på bevisverdien i det som legges fram og hva som faktisk er gjort.

Utfordrende

Advokat Blehr understreker både det store sakskomplekset han må skaffe seg oversikt over og det omfattende juridiske regelverket. Det framlagte bevismaterialet omfatter så langt rundt 1 million sider dokumenter, og saken er beregnet å kunne ta opp mot tre år.

– Absolutt en utfordring, konkluderer han.

Han tror ikke han ble spurt om å delta i gruppen av advokater fordi han er norsk, at Karadzic kan ha hatt forventninger om å finne en spesielt vennlig holdning fra norsk side.

– Det er et relevant spørsmål. Han er opptatt av norsk litteratur, spesielt Hamsun. Men vi var flere kandidater til jobben. Jeg tror de mente jeg var best kvalifisert, avslutter Blehr. (©NTB)