Stoltenberg sier blankt nei til Island

- Nei, Johanna! Jens Stoltenberg avslår    /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->«Lundteigen-lån» til Islands statsminister Johanna Sigurdadottir. Foto: AP/Scanpix.
- Nei, Johanna! Jens Stoltenberg avslår «Lundteigen-lån» til Islands statsminister Johanna Sigurdadottir. Foto: AP/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIslandske politikere var forgjeves på Stortinget i går. Nå skriver Jens Stoltenberg til Islands statsminister Johanna Sigurdadottir at lånet Per Olaf Lundteigen går inn for, ikke kommer på tale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.



ABC Nyheter: Mandag sendte Islands statsminister, sosialdemokraten Johanna Sigurdadottir, en epost til sin nordiske kollega Jens Stoltenberg.

Spørsmålet var om Norge virkelig kan tenkes å tilby Island et kriselån på opptil 100 milliarder kroner, uten betingelser om den omstridte Icesave-avtalen Island presses til.

Senterpartiet med stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen har stått i spissen for et slikt lån til et kriserammet Island.

Senest i går besøkte en delegasjon fra det islandske Senterpartiet, Framsoknarflokkin, Stortinget for å få oppfylt et slikt ønske. De fikk inntrykk av at dette er et spørsmål som står åpent for diskusjon.

Mangedobling og bedre betingelser

Men islendingene kom forgjeves.

Norge har tilbudt Island et lån på 4,2 milliarder kroner. Stoltenberg avviser i sin epost å utvide beløpet. Men ikke engang dette lånet er blitt utbetalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg-regjeringen forlanger nemlig at Island skal oppfylle alle vilkårene fra Det internasjonale valutafondet IMF for å få de hardt tiltrengte pengene.

Men IMF krever blant annet at den islandske staten skal betale ut milliarder i erstatning til britiske og nederlandske kunder som tapte penger på konkursen til den islandske privatbanken Icesave.

Dette kravet vil ramme offentlige finanser så hardt og er så omstridt at det islandske Alltinget så langt ikke har gått med på utkastet til avtale. Den islandske helseministeren Ögmundur Jonassen gikk av i protest mot prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får endelig avslag

I går ettermiddag sendte Jens Stoltenberg en epost til Sigurdadottir, der han avliver enhver tanke om å utvide det norske lånet.

Stoltenberg fastholder også at Island må bøye seg for Icesave-avtalen.

«Da Norge, sammen med Danmark, Finland og Sverige, i november i fjor ga løfte om lån, var dette blant annet betinget av at Island overholder sine internasjonale forpliktelser, herunder innskuddsgarantiforpliktelser, ...Disse forutsetningene lå til grunn for Norges Banks innvilgelse av lån til Sedlabanki Islands og Stortingets samtykke til å stille statsgranti for dette lånet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver Stoltenberg i sitt brev.

Koalisjonspartnerne uvitende

Da ABC Nyheter i går snakket med SVs finanspolitiker Heikki Holmås og Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, var de ukjente både med at det har kommet en henvendelse fra Island om dette, og at statsministeren har fattet en av avgjørelse.

Stoltenberg er krystallklar om Icesave-avtalen.

En avtale den islandske eks-ministeren, alltingsrepresent Ögmundur Jónasson, karakteriserte slik i ABC Nyheter i går:

- Regjeringene med koloniale følelser tenker makt. Før sendte britene krigsskip til Island. Nå sender de IMF, sier eks-helseministeren.