Siv hjemme i Finnmark

På torget i Kirkenes flokker folk seg rundt Siv Jensen - i hennes jubelfylke Finnmark. Foto: Thomas Vermes
På torget i Kirkenes flokker folk seg rundt Siv Jensen - i hennes jubelfylke Finnmark. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFinnmarkingene tar nå imot Fremskrittspartiet med åpne armer. I dag dro Siv Jensen til fylket som før var partiets paria, men nå gir henne 34,5 prosents oppslutning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkenes (ABC Nyheter):

- Se! sier den eldre Vardø-kvinnen ved siden av meg på morgenflyet fra Oslo til Kirkenes, og peker på bildet av Siv Jensen i Se og Hør.

- Og der er ho! legger hun opprømt til og peker på Frp-lederen lys levende i seteraden foran oss.

Til sitt jubelfylke

ABC Nyheter følger Siv Jensen på valgkamptur, denne gangen til Fremskrittspartiets jubelfylke Finnmark, der partiet ifølge de siste meningsmålingene sensasjonelt nok har hver tredje velger bak seg.

- Nå skal du få se åssen tempo der er for oss i valgkampen, bemerker hun.

Tempo, ja. Førde tirsdag, Ålesund onsdag og i dag altså til Norges grenseby mot Russland.

Til en konfrontasjon mot finnmarkingen Helga Pedersen, fiskeri- og kystminister og nestleder i Arbeiderpartiet.

Kvinnesak med nogo attåt

- Nei, vi vet aldri hva som kommer opp på slike debatter, forteller Jensen til ABC Nyheter i Samfunnssalen i Kirkenes, under fanene til den tradisjonsrike fagforeningen Nordens Klippe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er like før duellen bryter løs. Salen fylles opp av unge og gamle, kvinner og menn, ikke minst fordi Jensen og Pedersens trefning avslutter den store konferansen De viktige kvinnfolkan.

Frp beholder alle Finnmarks-goder

Kari Karstensen (til venstre) styrte duellen mellom Siv Jensen og Helga Pedersen. Foto: Thomas VermesKari Karstensen (til venstre) styrte duellen mellom Siv Jensen og Helga Pedersen. Foto: Thomas Vermes

Trodde du - som mange - at Fremskrittspartiet vil avvikle alle særordningene for å oppmuntre til næringsliv og bosetting i Finnmark, kunne leder Jensen bekrefte at det slett ikke er tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil Frp beholde tiltakssonen? ville debattlederen Kari Karstensen, redaktør i avisa Finnmarken, vite.

Tiltakssonen gir folk i Finnmark og Nord-Troms fordeler som lavere skatt, ingen arbeidsgiveravgift, tillegg ig barnetrygden og avskriving av studielån.

- Ja, slo Frp-dronninga utvetydig fast overfor de 300-400 tilhørerne i den fullstappede salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men svekker hun dem også?

- Vi hadde en lang runde i Stortinget om tiltakene, og det var tverrpolitisk enighet om dem, forteller hun..

- Men samtidig vil dere ha lavere arbeidsgiveravgift i hele landet, og da forsvinner fordelen? utfordret redaktør Karstensen.

- Frp får oppslutning her fordi de er for billig sprit, hevdet noen av disse ungdommene. Foto: Thomas Vermes- Frp får oppslutning her fordi de er for billig sprit, hevdet noen av disse ungdommene. Foto: Thomas Vermes

- Det hjelper ikke å ha lav arbeidsgiveravgift hvis man ikke skaper nye arbeidsplasser. Åpner vi ikke for mer letevirksomhet etter naturressursene og foredling, så nytter det ikke! repliserte Jensen.

- Markedsliberalisme gir ikke lys

- Markedsliberalismen vil aldri tenne lys i vinduene i Finnmark, skjøt Helga Pedersen inn og utløste dagens første applaus.

- Vi har bekjempa overfiske i Barentshavet, åpna for letevirksomhet og er i rute med målet om 500 nye kulturarbeidsplasser. Og det kommer stadig flere turister. Vi trenger en regjering som har politisk vilje, fortsatte Pedersen og kom inn på et ømt punkt for Frp her i fylket:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Siv vil halvere Finnmarks innflytelse!

- Frp vil fjerne to av Finnmarks representanter i Finnmark! anklager Helga Pedersen. Foto: Thomas Vermes- Frp vil fjerne to av Finnmarks representanter i Finnmark! anklager Helga Pedersen. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er greit at Frp sier at de vil satse her.

- Men de vil halvere Frps innflytelse på Stortinget! anklaget Helga Pedersen.

Bakgrunnen er at hver stemme til stortingsvalget ikke teller likt. Et grisgrendt fylke som Finnmark får derfor fem representanter på Stortinget, mot tre dersom distriktene ikke får noe større stemmevekt. Frp går inn for å fjerne en slik distriktsutjevning.

Og da kom same-saken

Dermed la Helga Pedersen opp til en av de sakene som virkelig har økt Fremskrittspartiets oppslutning i Finnmark, striden om samiske rettigheter.

- Vi mener alle innbyggere i Norge har samme verdi uansett hvor de bor. Samme tenkning er årsak til at vi er imot Sametinget, fyrte Siv Jensen løs.

- . Da skjønner jeg ikke hvorfor det er så mye om å gjøre for Ap å opprettholde særbehandling og forskjellsbehandling, sa Siv Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det noen forskjellsbehandling, da?

Finnmark Frps Jan-Henrik Fredriksen fulgte Siv. Han håper å få med seg Laila Davidsen på Tinget. Foto: Thomas VermesFinnmark Frps Jan-Henrik Fredriksen fulgte Siv. Han håper å få med seg Laila Davidsen på Tinget. Foto: Thomas Vermes

- Foregår det forskjellsbehandling i Finnmark i dag, spurte redaktør Karstensen.

- Ja. Det at vi har Sametinget: Vi forstår ikke hvorfor man på etnisk grunnlag skal ha et eget folkevalgt organ og fatte egne beslutninger, svarte Jensen.

- Så er det forvaltningen av finnmarkseiendommene (organet som forvalter land og vann i Finnmark, journalistens anm.).

- Der har man gitt særfordel til samer på etnisk grunnlag.

- Det samme gjelder retten til land og vann, fortsatte Siv Jensen og utløste applaus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ble utfordet til å komme med ett eneste eksempel på at nordmenn er blitt diskriminert konkret i forhold til å plukke bær, jakte rype eller å kjøre snøskuter. Det kom hun ikke med.

Det forfulgte Fremskrittspartiet

Ute på torget har Siv tatt med seg sola, som bryter gjennom en regntung formiddag. Folk flokker seg rundt henne og spør om anklager de har hørt om Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Løgnene vil ingen ende ta. Dette er ikke det siste ryktet som blir satt ut mot oss, svarer den lyshårede partilederen utenfor byens bibliotek, som har skilt på norsk og russisk.

- De sier én ting, men gjør noe annet, sier hun om de andre partiene.

- Men det er vi som får skylda, fortsetter Jensen og bygger oppunder inntrykket partiet gjerne gir av seg selv som forfulgt:.

- Det er like før vi får skylda for svineinfluensaen også!

På tur i gruva

Siv Jensen fikk gruve-visjonene til Felix H. Tschudi og administrerende direktør Don Hunter i Sydvaranger Gruve AS.Siv Jensen fikk gruve-visjonene til Felix H. Tschudi og administrerende direktør Don Hunter i Sydvaranger Gruve AS.

En av de store begivenhetene i Kirkenes er gruvevirksomheten som er i ferd med å komme i gang igjen. Siv Jensen avla et besøk på anlegget, ikke minst fordi selskapet har behov for å appellere til en mulig framtidig statsminister om gode rammevilkår for å utvide virksomheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skiper snart ut vår første skipslast jern. Ved nyttårstider vil vi sysselsette 300 personer, forteller Felix H. Tschudi i konsernet som tok initiativet, Tschudi Shipping Company.

Geopolitikk og næring

- Utsiktene til voldsom vekst i næringsvirksomheten her, med utgangspunkt i oljevirksomhet i Barentshavet og på russisk side, reiser større geopolitiske spørsmål, sier Siv Jensen til ABC Nyheter etter å ha hatt en fortrolig samtale med ledelsen i virksomheten.

- Vi har hele tiden ment at vi trenger en kombinasjon av suverenitetshevdelse, i motsetning til nedbyggingen av forsvaret i nord, og samhandel med Russland, sier Frp-lederen.

Hun uttrykker også positiv vilje til å imøtekomme selskapenes behov for utslippstillatelser for framtidig utvidelse av virksomheten.