- Se for deg Per Sandberg på klimakonferanse

Jens Stoltenberg (Ap) la fram da han tirsdag la fram et fellesdokument for de tre rødgrønne partiene. Foto: Scanpix
Jens Stoltenberg (Ap) la fram da han tirsdag la fram et fellesdokument for de tre rødgrønne partiene. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe rødgrønne legger frem veivalg i rødgrønn regjering: Miljø og klima, arbeid for alle og velferd fremfor skattelette.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Disse tre hovedpunktene trakk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fram da han tirsdag la fram et fellesdokument for de tre rødgrønne partiene.

- Først og fremst går vi til valg sammen, og satser på fortsatt flertallsregjering. Vi kommer ikke til å stille hverandre ultimatum selv om vi er uenige på visse punkter, men kommer til å løse uenigheten ved å komme frem til gode kompromisser som vi har gjort de fire siste årene, sier Jens Stoltenberg.

Kompromisser

Liv Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) poengterer også at regjeringen har vist god evne til å finne løsninger - også i betente saker.

- Denne regjeringen har gitt mer rom for å gjennomføre Senterparti-politikk i mye større grad enn i de andre konstellasjonene vi har vært i, sier Navarsete.

Stoltenberg trekker blant annet frem oljeutvinningen i Barentshavet hvor det er kommet til kompromiss om vanskelige saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er tre ulike partier som har forskjellige meninger om en del. Mange mente vi ikke kunne bli enige om Barentshavet. Det ble vi, sier han.

Regjeringspartiene har nå samlet seg rundt sju hovedpunkter de skal satse på i en eventuell, ny regjering.

I alt inneholder dokumentet sju hovedpunkter – eller veivalg som Stoltenberg kalte det – som skal sikre de rødgrønne fire nye år i regjering.

De sju veivalgene:

1. En satsing på arbeid og næringsliv.
2. Mer kunnskap - nei til privatisering av skolen.
3. Ta hele landet i bruk.
4. God offentlig omsorg og helsetjenester.
5. Kamp for trygghet og mot kriminalitet.
6. Et løft for kultur og frivillighet.
7. Kamp for klimaet og for internasjonal solidaritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Per Sandberg på klimakonferanse?

Partilederne tror også en rødgrønn regjering vil jobbe hardere i klimasaken enn en Høyre og Frp-regjering.

- Det vil være en nokså stor forskjell om vi sender klimaforkjemper Erik Solheim eller Frps Per Sandberg til klimakonferansen i København, sier Kristin Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg er nestleder i Frp. Hun frykter at Norge kan gå fra å være klimaforkjemper nummer én i verden, til å ende i det totale bunnsjiktet.

Halvorsen tror det heller ikke vil være lønnsomt å skifte regjering midt under finanskrisen.

- Ingen i vår generasjon har håndtert en slik krise som vi har over oss nå, og vi har tatt mange riktige grep. Det har vært viktige tiltak som har vært riktige. Da er det liten grunn til å skifte ut den rødgrønne politikken, sier hum.

Men de skal også satse fremover.

- Vi kan ikke hvile på laurbærene, sier Navarsete.

Angrep på H/Frp

De tre partilederne gikk til angrep på Høyre og Frps varslede skatteletter, og mener dette vil gi mindre midler til velferdssamfunnet.

- De foreslår å fjerne formuesskatten. Det betyr 12 milliarder i tapte inntekter for fellesskapet. Jeg vil utfordre de borgerlige partiene på hvor de akter å ta disse milliardene fra. Sist gang kuttet de arbeidsledighetstrygden, og de underfinansierte kommunene. Dette er en kamp mellom velferd eller skattelette, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV og Ap er klare på at formuesskatten bør bestå. Her er det imidlertid noe intern strid i regjeringsalternativet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sp vil på sin side jobbe for å redusere formuesskatten, sier Navarsete til ABC Nyheter.

Vil videreføre skattenivået

Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for at skattenivået holder seg på dagens nivå, men regjeringen kan ikke love noe som helst.

- Det var dystre spådommer om en skatteøkning de fire siste årene. De har vi gjort til skamme. Vi har heller gjennomført en omfordeling innenfor det samme skattenivået, sier Stoltenberg.

- Ap og SV har sagt at vi ønsker å videreføre dagens skattenivå, og ikke heve samlede skatter og avgifter, fortsetter han.

Han nevner aldri SV i sin munn. SV har nemlig en annen oppfatning av temaet.

- I en nedgangsperiode som nå vil vi ikke heve skattenivået, men vi vil ha en sikkerhetsventil slik at vi kan gjøre det i gode tider. Det er ikke det viktigste for oss, sier hun.