- Dopet ned av politiet

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtviste personer som har motsatt seg tvangsutsending, har blitt dopet ned med sprøyter av politiet før de ble satt på flyet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er VG som har fått tilgang til interne rapporter fra Politiets utlendingsenhet (PU) fra 2006, 2007 og 2008, som dokumenterer at de utviste personene har blitt pasifisert med sterke beroligende medisiner.

Dette har også skjedd når de utviste tydelig har motsatt seg medisineringen, skriver VG.

Ifølge ansatte i PU har dette skjedd en rekke ganger - uten at det er hjemmel i loven.

I noen tilfeller skal neddopingen ha vært så kraftig at de utviste personene har sloknet helt. I ett av tilfellene ble en rullestol brukt til å frakte den utviste inn på flyet.

Flere ansatte i PU mener det har utviklet seg en ukultur der sterke beroligende stoffer som Stesolid og Nozinan brukes for unngå vanskelige situasjoner.

- Når utlendinger motsatte seg uttransportering, har det vært naturlig å kontakte lege, sier en ansatt til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever svar

Ifølge PU-leder Ingrid Wirum har ingen blitt tvangsmedisinert så lenge hun har vært sjef, men hun bekrefter at ble foretatt undersøkelser rundt bruk av medisinering da hun begynte i jobben i 2007. Saken ble da oversendt Spesialenheten for politisaker og senere henlagt.

Justisminister Knut Storeberget har gitt PU 14 dager på å legge frem alle opplysninger om praksisen:

– Jeg blir som alle andre opptatt av at dette må vi til bunns i, og jeg ønsker å få klare og tydelige svar. Derfor ba jeg i dag tidlig Politiets utlendingsenhet om en redegjørelse som skal foreligge hos meg innen 14 dager, sier Storberget til NTB.