Vil ha storsatsing på fornybar energi

Liv Signe Navarsete fikk forslag fra Steinar Dvergsdal om hvordan hun kan utløse 44 TWh fornybar energi. Foto: Thomas Vermes
Liv Signe Navarsete fikk forslag fra Steinar Dvergsdal om hvordan hun kan utløse 44 TWh fornybar energi. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn gruppe ledet av landbruks-strategen Steinar Dvergsdal fremmet i dag forslag til Senterparti-lederen om å skjære gjennom med tiltak som kan gi 44 TWh fornybar energi og 10.000 arbeidsplasser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For 8,6 milliarder kroner kan en få realisert 44 TWh fornybar energi ved hjelp av lett tilgjengelig, eksisterende teknologi, og ressurser som Norge har overflod av: Tremasse fra skogen, vind og småkraftverk.

Det sier styreleder Steinar Dvergsdal i landbruksselskapet Felleskjøpet Agri, som sammen med forskere, Eidsiva Energi og Småkraftverkforeninga overrakte Sp-leder Liv Signe Navarsete en pakke konkrete forslag for hvordan hun kan utløse investeringer i store mengder fornybar energi.

44 TWh tilsvarer en tredel av hele Norges el-produksjon på rundt 130 TWh i et normalår.

Vil la staten betale mellomlegget

Forslaget går ganske enkelt ut på en statlig tilskuddsordning som sikrer leverandører av fornybar energi, enten det er bioenergi fra skogen, vindkraft eller småkraftverk, en pris på minst 40 øre per kilowattime.

For tida er markedsprisen, som er sterkt svingende, rundt 34 øre. Ifølge prosjektgruppa kan staten for 8,6 milliarder kroner utløse de 44 TWh-ene, og samtidig få bygd opp en industri med 10.000 arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Summen utgjør hva den norske stat tjener av oljeinntekter på to uker, sier Dvergsdal.

- Ikke noe å vente på

- Vi har laget mange meter utredninger i dette landet. Nå er det ikke mer å utrede. Nå må vi sette i gang, sier en av initiativtakerne, forsker Geir Skjevrak ved NTNU.

- Fra naturens side har vi mye å ta av. Det som mangler er et økonomisk gap. Gapet mellom svingende markedspriser på energi, og det vi trenger. Får vi garantert å tette dette gapet, kan vi få industri, lover han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skal ta de lavest hengende fruktene først, der teknologien er tilgjengelig. Mange spennende prosjekter ligger 20-30 år fram i tid. Vi skal ikke slutte å forske på dem, men kan vi ikke få lov å ta fatt med dette her nå? appellerte han overfor Navarsete.

- En lur støtteordning

- Den ordninga vi skisserer, vil være en ordning de bransjene som står for utbygging, er komfortable med og vil gi utbygging, sier Dvergsdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For staten vil det ha den fordel at når markedet løfter seg, vil støtten avta automatisk, framholder Dvergsdal.

- I det øyeblikket markedsprisen bærer dette selv, vil behovet for støtte falle bort. Grønne sertifikater vil ikke ha den innrettingen. Den vil fortsatt drive subsidiering på et kanskje unødvendig nivå, sier han.

Navarsete positiv

Mens olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) driver tilsynelatende uendelige forhandlinger om såkalte grønne sertifikater som skal utløse fornybar energi, er Liv Signe Navarsete positiv til å vurdere Dvergsdal-gruppas forslag i mellomtida.

- Hvor stor sjanse levner du dette forslaget for å bli realisert i nær framtid?

- Var det opp til meg og partiet, er det store sjanser. Vi skal selvfølgelig granske det nøyere. Men jeg syns det som ligger her, er veldig gode forslag, sier Navarsete til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da kan vi skape en ny industri som ikke er der i dag. Da må vi få dette temaet opp i valgkampen. Dette er vinn-vinn for arbeidsplasser, teknologi og klimasatsing, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sertifikater en brems?

Også olje- og energidepartementets statssekretær Sigrid Hjørnegård (Sp) var til stede da forslaget ble overrakt.

- Vi forhandler med svenskene men det er komplisert. En ganske stor jobb gjenstår, fortalte hun om de mangeårige samtalene om en norsk-svensk ordning for grønne sertifikater.

- Det du sa om vanskelige forhandlinger og mye gjenstår, kunne vært sagt for fire år siden også. Arbeidet med grønne sertifikater har pågått i årevis mens fornybar-bransjene i Norge ikke har virkemidlene som trengs. Er sertifikat-tanken i praksis blitt et middel som forsinker fornybar-satsingen i Norge?

- Vi har investeringsstøtte på vind mens vi venter på sertifikatene. Når det gjelder prosessen for øvrig, har jeg ingen annen kommentar enn at vi jobber hardt, sier Hjørnegård på spørsmålet fra ABC Nyheter.

- Men jeg spurte om sertifikat-ideen virker forsinkende?

- Jeg har forståelse for at dette med sertifikatene har skapt usikkerhet. Det har ikke gitt den forutsigbarheten mange har ønsket seg, sier Hjørnegård.