EU holdt utenfor Arktisk Råd

Jonas Gahr Støre og hans finske kollega Alexander Stubbs positive holdning til Kommisjonen møter motvilje hos Canada, Russland og USA. Foto: Thomas Vermes
Jonas Gahr Støre og hans finske kollega Alexander Stubbs positive holdning til Kommisjonen møter motvilje hos Canada, Russland og USA. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU-kommisjonen vil ha mer innflytelse i Arktis, men får i dag avslag på observatørstatus i Arktisk Råd. Kina er mer velkommen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tromsø (ABC Nyheter): EU-kommisjonen provoserer deler av de åtte medlemslandene i Arktisk Råd så sterkt, at deres søknad om å bli faste observatører i dette rådgivende organet, ble avslått på et ministermøtet i Arktisk Råd i Tromsø onsdag formiddag.

Forut for møtet i Arktisk Råd, som på grunn av Grønland vekker stor interesse i Danmark, har danske medier vært opptatt av at ingen EU-kommissær er representert her i Tromsø.

Gikk på et nederlag

Forklaringen kan være det ABC Nyheter underhånden får opplyst, at EU ville gå på et nederlag her. Norges, Finlands og andre arktiske lands positive holdning til Kommisjonen møter motvilje hos Canada, Grønland, Russland og USA. Og vedtak her krever enstemmighet.

Blant de mest innbitte motstanderne er Grønland, som jo delvis er underlagt Danmark. De ser EUs forbud mot sel- og hvalfangst som et imperialistisk overgrep. Kilder kommer med mostridende opplysninger om Danmarks holdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk minister for

- Det var ergerlig, sier utenriksminister Per Stig Møller. Foto: Thomas Vermes- Det var ergerlig, sier utenriksminister Per Stig Møller. Foto: Thomas Vermes

Men til ABC Nyheter sier den danske utenriksministeren Per Stig Møller klart at Danmark støtter EU-kommisjonens ønske om en oppgradert status i Arktisk Råd.

- Jeg syns det er utmerket at Kommisjonen ønsker dette. Det vil øke deres oppmerksomhet om arktiske problemer. Det vil også bidra til en mer realistisk politikk fra EUs side mot det høye nord, sier Møller til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva syns du om at andre land forhindret EUs observatørstatus?

- Det var jo ergerlig. Vi får ta fatt på dette nå som vi overtar formannskapet i Arktisk Råd i dag, sier den danske ministeren.

På den avsluttende pressekonferansen i Tromsø sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at medlemslandene ønsker observatører velkommen.

- Men trenger å formalisere statusen til observatørene. Danmark som nå overtar formannskapet, skal nå hamre ut formalitetene, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sel- og hvalstrid

I det lukkede ministermøtet i dag rettet for øvrig Canadas utenriksminister flengende kritikk mot det nylige vedtaket i EU om å forby handel med selprodukter.

Jonas Gahr Støre bruker selstriden til å argumentere for å ta EU inn i den arktiske varmen.

- Norge støtter Canadas syn i selsaken. For meg er det et argument for å invitere observatører inn, for å gi dem innblikk i forvaltning av biologiske ressurser på disse breddegrader, sier han.

Les: EU vedtar selforbud.

EU-kommisjonen la i fjor høst fram sin arktiske strategi der ett av punktene var at de skal få fast observatørstatus i Arktisk Råd. I dag har de og andre land en løsere tilknytning.

Kina mer velkommen

Også Kina, Sør-Korea og Italia har søkt om fast observatørstatus. En velinformert kilde forteller at det lå an til å gå greit i gjennom. Men da EU-kommisjonen søkte, ble det reksjoner. Også Russland er skeptisk, og USA reiste spørsmål om rollefordelingen mellom Kommisjonen og de av EUs medlemsland som er medlemmer av Rådet, Danmark, Finland og Sverige. Dermed ble man enige om å utrede spørsmål om observatører videre og la også de andre søknadene på is.

Grønland som er med i Arktisk Råd, er det eneste EU-medlem som noensinne har gått ut av EU og nå har en egen status.

Oppdatert med uttalelse fra Jonas Gahr Støre.