- KOLS er arvelig

GENER: Ny norsk og internasjonal forskning viser at KOLS er arvelig. (Foto: Colourbox.com)
GENER: Ny norsk og internasjonal forskning viser at KOLS er arvelig. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRøyker du og har slektninger som har fått KOLS, har du ekstra god grunn til å stumpe røyken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om KOLS

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som fører til hindret luftstrøm gjennom luftveiene.

De vanligste undergruppene av KOLS er kronisk bronkitt og emfysem. Begge disse sykdommene skyldes vanligvis røyking, og mange pasienter har derfor begge sykdommene på en gang. Behandlingen er relativt lik.

KOLS utvikler seg over mange år, og de fleste som får KOLS er eldre enn 40 år.

For mange er KOLS også endestadiet av astma.

Kilde: Pasienthandboka.no

Over 200.000 nordmenn har trolig KOLS (kronisk obstruktiv lungesjukdom), men halvparten av disse vet ikke at de har det.

Forekomsten er økende, særlig blant kvinner, og Verdens helseorganisasjon regner med at i den vestlige verden vil KOLS være den tredje hyppigste dødsårsaken i 2020.

Nå viser ny norsk forskning viser at lungesykdommen er genetisk betinget.

– Også folk som ikke røyker kan få KOLS. Men røyking er den klart viktigste faktoren, sier Amund Gulsvik, professor ved lungeavdelingen ved Institutt for indremedisin ved Universitetet i Bergen til Forskning.no.

Han forteller videre at man kan utvikle KOLS ved passiv røyking, på grunn av dårlig innemiljø, industristøv og lignende.

Gulsvik har sammen med Per Bakke, professor ved samme institutt, etter lang tids forsking kommet fram til at to gener på kromosom 4 og 15 kan gi KOLS. Det ene påviste genet fører til betennelse som igjen gir arr i lungene. Det andre gir destruksjon av lungeblærene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har fulgt pasienter siden 1985

De norske forskerne har samarbeidet med forskere fra Harvard, Duke og Nevada University. Resultatet er nettopp publisert i tidsskriftet «PLOS Genetics».

KOLS er en alvorlig sykdom, med høy dødelighet, som er tett knyttet til røyking. Lungeforskere har lenge forsøkt å finne ut hvorfor noen røykere får sykdommen og andre ikke.

Gulsvik og Bakke har undersøkt 2000 røykende bergensere over lang tid. Halvparten har KOLS. De eldste pasientene har forskerne fulgt siden 1985.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som har kommet frem er at røykerne som har de to genene, har større risiko for å utvikle KOLS enn de som ikke har det.

Også tilsvarende studier i USA og Europa har gitt det samme resultatet.

– Styrken ved denne studien er at vi finner det konsistent over flere grupper. Lignende funn har vært gjort tidligere, men en har ikke klart å påvise det over flere grupper. Dermed kan det ha vært tilfeldig opphopning, seier Per Bakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må finne mekanismene

Funnet av genene er bare et steg på veien til diagnostisering og behandling av pasienter. Man vet at genene lager eggehvitestoffer eller protein, nå er målet å finne mekanismene som fører til ødelegging av lungene.

– Når vi finner ut av mekanismene, kan vi enten blokkere genene eller eggehvitestoffet, sier Bakke til Forskning.no.

Fordi KOLS er et helt syndrom, skal det nå forskes videre på om genene er sterkere relatert til noen av undergruppene, som emfysem og kronisk bronkitt.